fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

‘Wij Latijns-Amerikanen kunnen Europa helpen om herboren te worden’

KN Redactie 30 september 2021
image
Mexicaanse pelgrims tijdens de jaarlijkse pelgrimage naar de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe, op dag voor haar feestdag. Foto: CNS Photo - Carlos Jasso, Reuters

De Kerk in Latijns-Amerika “is niet langer een afspiegeling van de Europese Kerk, maar een bron die Europa en de Verenigde Staten kan helpen om herboren te worden”.

Dat zegt de Mexicaan Rodrigo Guerra López deze week in Katholiek Nieuwsblad. Hij begint in oktober als secretaris van de Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika. Daarmee wordt hij een van de hoogst geplaatste leken in het Vaticaan.

Geestelijke energie

In Europa is er “op veel plaatsen een pastorale ineenstorting”, constateert hij in gesprek met Inés San Martin van Crux. In Latijns-Amerika daarentegen “is er misschien armoede en geen verfijnde pastorale organisatie”, maar zijn er wel een levendige volksdevotie en gelovige gezinnen en gemeenschappen.

“In heel Latijns-Amerika”, stelt Guerra López, “is nog altijd een voorraad geestelijke en culturele energie” die het missionaire werk kan voeden in landen “waar het geloofsleven naar de achtergrond is verdwenen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Enorme lekenvrijheid’

Guerra López wil dat de commissie een verbindende schakel is tussen de Kerk in Latijns-Amerika, het Vaticaan en de wereldkerk.

Als secretaris wordt hij een prominente leek in een omgeving vol geestelijken. Zijn voornaamste uitdaging in dat opzicht wordt “om leek te blijven en niet geklerikaliseerd te raken” en “met een enorme lekenvrijheid te kunnen bijdragen aan de Romeinse curie”.

Zo hoopt hij te laten zien “dat de leken geen tweederangs christenen zijn, maar dat wij met gelijke waardigheid met onze broeder-bisschoppen kunnen werken, ieder met een missie”.

Lees het hele interview met Rodrigo Guerra López in Katholiek Nieuwsblad van deze week.