fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Zusters van Moeder Teresa verbannen uit Nicaragua

Francesco Paloni 4 juli 2022
image
Een zuster van Moeder Teresa bij de ingang van de kathedraal van Managua, Nicaragua. De religieuze orde is door de regering verbannen uit het land. Foto: CNS - Oswaldo Rivas, Reuters

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega verstevigt zijn greep op de katholieke Kerk. Met ingang van dinsdag hebben de zusters van Moeder Teresa het land noodgedwongen moeten verlaten. Het regime heeft ook twee katholieke tv-zenders verboden. 

Samen met de Missionarissen van de Naastenliefde zijn zo’n honderd andere non-profit organisaties illegaal verklaard door de regering. Het besluit werd afgelopen dinsdag bekendgemaakt door de vrouw van Ortega, vicepresident Rosario Murillio.

Terrorismewetgeving

Volgens de Nicaraguaanse regering handelt de religieuze orde in strijd met de plaatselijke terrorismewetgeving. De zusters zouden niet hebben voldaan aan hun plichten ten opzichte van de wet, die onder meer witwassing, financiering van terrorisme en het financieren van de verspreiding van massavernietigingswapens verbiedt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Daarnaast zou de orde niet over de juiste vergunning beschikken van het Nicaraguaanse ministerie van het Gezin om als kinderdagverblijf, weeshuis of bejaardenhuis actief te mogen zijn. Ook zouden de giften aan de congregatie volgens de regering niet overeenkomen met de officiële boekhoudkundige cijfers.

Te veel buitenlanders

Het Ortega-regime oordeelt bovendien dat te veel buitenlandse zusters deel uitmaken van het bestuur van orde. Dit zou in strijd zijn met de wet, die voorschrijft dat slechts een kwart van de bestuursleden van een organisatie van buitenlandse afkomst mag zijn.

De situatie tussen Kerk en staat is in Nicaragua al lang gespannen. In 2018 leidden voorgenomen pensioenhervormingen tot massale demonstraties, die de regering met geweld de kop indrukte. De Kerk probeerde te bemiddelen, maar werd zelf doelwit toen ze het geweld veroordeelde.

Verbannen bisschop

Sinds de opstand van 2018 zijn katholieke kerken aangevallen, waaronder de kathedraal van de hoofdstad Managua in 2020. In 2019 verliet hulpbisschop Silvio José Báez van Managua op verzoek van paus Franciscus zijn bisdom, nadat hij verschillende doodsbedreigingen had ontvangen.

Baéz liet via een Tweet zijn verontwaardiging blijken over het besluit. “Niets rechtvaardigt het ontnemen van liefdadigheidszorg aan armen. Ik ben getuige van de liefdevolle dienst die de zusters hebben verricht”, aldus de verbannen bisschop.

Tv-zenders verboden

Op 28 juni, dezelfde dag dat de Missionarissen van de Naastenliefde werden verbannen, hief de regering twee katholieke tv-zenders op, TV Merced en TV San José. De twee zenders waren opgericht door een Nicaraguaanse bisschop.

De zusters van Moeder Teresa waren sinds 1988 actief in Nicaragua.

https://www.kn.nl/abonnementen/