<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Medische ethiek

Amerikaanse rechter zet streep door ‘transgendermandaat’

KN Redactie 12 augustus 2021
image
De transgendervlag. Foto: Lena Balk - unsplash.com

Christelijke zorgorganisaties in de VS hebben met succes een bepaling aangevochten die het artsen zou verplichten om geslachtsveranderende operaties uit te voeren, ook als dat niet strookt met hun religieuze of medische inzichten.

In mei dit jaar kondigde de regering-Biden een verbod af op discriminatie in de gezondheidszorg op basis van geslacht, seksuele geaardheid en genderidentiteit. In de praktijk komt dit zogenoemde ‘transgendermandaat’ neer op een verplichting voor artsen om bijvoorbeeld abortussen en geslachtsveranderende operaties uit te voeren. Als zij om morele, religieuze of medische redenen weigeren, riskeren zij strafrechtelijke vervolging vanwege ‘discriminatie’.

‘Aanzienlijke druk’

Een groep katholieke en protestantse zorginstellingen stapte daarop naar de rechter, met het argument dat artsen niet gedwongen zouden mogen worden om tegen hun overtuiging in een gendertransitie uit te voeren. De federale rechtbank in Texas gaf de klagers afgelopen maandag gelijk en gaf hen permanente vrijstelling van het mandaat.

“Deze uitspraak is een overwinning voor het gezonde verstand, het geweten en degelijke geneeskunde”

Volgens de rechter legt het transgendermandaat “aanzienlijke druk” op christelijke zorgverleners en verzekeraars, “in de vorm van boetes en wettelijke aansprakelijkheid, om gendertransitieprocedures en abortussen uit te voeren en te vergoeden”, aldus de rechter in zijn vonnis. Hij was het met de eisers eens dat de last “een onherstelbare schade” vormde.

Geen sprake van discriminatie

De advocaat van de klagers, Luke Goodrich, reageerde verheugd op het oordeel van de rechter. “Deze uitspraak beschermt patiënten, sluit aan bij huidig ​​medisch onderzoek en zorgt ervoor dat artsen niet gedwongen worden om in te gaan tegen hun religieuze overtuigingen en medisch oordeel.” Volgens Goodrich is het “een overwinning voor het gezonde verstand, het geweten en degelijke geneeskunde.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Christelijke zorginstellingen “helpen graag alle patiënten, ongeacht hun geslacht of genderidentiteit”, zo benadrukte Goodrich. “Ze bieden eersteklas zorg aan transgenderpatiënten voor alles van kanker tot verkoudheid. Ze bieden ook miljoenen dollars aan gratis en goedkope zorg aan ouderen, armen en achtergestelde mensen.”

Maar, zo voegde hij toe, “de artsen en ziekenhuizen voerden in deze gevallen aan dat ze niet gedwongen moesten worden om ingrepen uit te voeren die hun geweten schenden en hun patiënten zouden kunnen schaden. De federale rechtbank was het daar mee eens.”

Voorgeschiedenis

In 2016 voerde de regering-Obama een vergelijkbare maatregel in. Ook toen vochten christelijke zorginstellingen die aan, maar toen kregen zij slechts een tijdelijke ontheffing. De regering-Trump heeft in 2020 een regel uitgevaardigd waardoor artsen kunnen afzien van ingrepen die tegen hun geweten ingaan. Biden en zijn regering hebben het transgendermandaat in mei van dit jaar weer volledig hersteld.

(Bronnen: CNS, CNA)

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.