<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Medische ethiek

Duitse medici schrappen verbod op hulp bij zelfdoding uit gedragscode

KNA 7 mei 2021
image
Duitse artsen hebben het verbod op hulp bij zelfdoding uit hun gedragscode gehaald. Foto: CNS Photo - Julia Steinbrecht, KNA

Duitse artsen hebben het verbod op hulp bij zelfdoding uit hun gedragscode geschrapt. Zij besloten hiertoe tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Duitse Medische Vereniging.

Aanleiding was een uitspraak van het Federale Constitutionele Hof van vorig jaar; het Hof verklaarde de strafbaarstelling van professionele hulp bij zelfdoding toen ongrondwettelijk. De clausule ‘De dokter mag geen hulp bieden bij zelfdoding’ wordt nu uit de gedragscode voor artsen geschrapt.

Stervenden bijstaan

In de resolutie, die met een grote meerderheid werd aangenomen, werd echter ook benadrukt dat het de taak van artsen is om volgens de professionele gedragscode te handelen. Dit omvat onder meer: levens redden, gezondheid beschermen en herstellen, het lijden van mensen  verlichten en stervenden bijstaan.

Ook staat erin dat het de taak van een arts is “om bij te dragen aan het behoud van de natuurlijke grondslagen van het leven gezien hun belang voor de menselijke gezondheid”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens de afgevaardigden maakt deze formulering duidelijk dat hulp bij zelfdoding niet tot het takenpakket van de medische beroepsgroep behoort.

Bisschoppen reageren afwijzend

De katholieke bisschoppen in Duitsland hebben herhaaldelijk hun afwijzing van elke vorm van hulp bij zelfdoding uitgesproken.

“We kunnen niet accepteren dat dit een aanbod wordt in onze samenleving”, zei de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing. Hulp bij zelfdoding is geen optie die kan worden goedgekeurd, zei hij. “We zijn ervan overtuigd dat dit zowel voortkomt uit het christelijk geloof als uit algemeen toegankelijke ethiek.”

Net als de medische beroepsgroep in Duitsland, zijn de bisschoppen voorstander van uitbreiding van pijnbehandeling en zorg in hospices.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.