<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Medische ethiek

Opluchting bij Britse pro-lifers: pro-abortus amendement op laatste moment ingetrokken

KN Redactie 8 juli 2021
image
Een pro-life activist bidt bij een abortuskliniek in Londen. Foto: CNS photo - Andrew Winning, Reuters

Een amendement op een wetsvoorstel in Engeland en Wales om abortus tot aan de geboorte te legaliseren is maandag op het laatste moment ingetrokken. De bisschoppen en pro-life activisten reageren opgelucht.

Labour-parlementslid Diana Johnson besloot maandag haar amendement om abortus te decriminaliseren niet in te dienen. In het amendement stond dat abortus tot aan de geboorte om welke reden dan ook, zou worden toegestaan. Er was veel tegenstand waardoor het voorstel het waarschijnlijk niet zou halen.

Ook Rupa Huq, een ander Labour-parlementslid, voorzag een verlies en trok haar amendement in. Zij had willen voorstellen dat mensen die bij abortusklinieken hulp aanbieden of protesteren tot maximaal twee jaar gevangenisstraf zouden krijgen.

‘Wetsvoorstellen kapen’

De twee amendementen maakten deel uit van een voorgestelde hervorming van het strafrechtsysteem die vooral gericht is op de bestrijding van geweld. De stap volgde op het mislukken van een soortgelijke poging in juli 2020 om de abortuswetgeving te wijzigen. Toen werd dat geprobeerd door middel van een wijziging van een wetsvoorstel tegen huiselijk geweld.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hulpbisschop John Sherrington van Westminster, referent voor levenskwesties van de bisschoppenconferentie van Engeland en Wales, zei in een verklaring op dinsdag 6 juli: “We moeten waakzaam blijven voor pogingen om abortus te verruimen door andere wetsvoorstellen te kapen.”

Groot aantal bezwaren

Op 4 juli deed bisschop Sherrington een beroep op katholieken om hun bezwaren tegen de amendementen bij hun parlementsleden kenbaar te maken. Met succes: tijdens het debat spraken de wetgevers over het grote aantal mensen dat hen had aangespoord om tegen de maatregelen te stemmen.

Na afloop zei de bisschop dat hij de duizenden mensen die hadden gelobbyd en hadden meegeholpen om deze “gevaarlijke amendementen” te voorkomen, dankbaar was.

‘Overwinning ongeboren kind’

Sherrington zei dat de poging om abortus te decriminaliseren “de weinige bescherming van het ongeboren kind zou hebben weggevaagd. Het zou abortus op verzoek mogelijk hebben gemaakt en de mogelijkheid van gewetensbezwaren van de artsen hebben weggenomen”.

Pro-life groep Right To Life zei dat de mislukte poging om de wet te wijzigen “een grote overwinning voor het ongeboren kind” is.

Medische professie

Naast protesten uit katholieke hoek ontving Diana Johnson op 5 juli ook een brief van meer dan 800 medische professionals met het verzoek haar voorstel niet in stemming te brengen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Uw voorstel om abortus tot aan de geboorte in dit land toe te staan, zou een aanval zijn op het hart van de medische professie – onze kerntaak om het leven te beschermen waar en wanneer mogelijk”, schreven ze. “Zo’n extreme en radicale abortuswet hoort niet thuis in het Verenigd Koninkrijk.”

‘Dit gaat over gelijkheid’

Volgens de Abortion Act 1967 zijn abortussen in Groot-Brittannië toegestaan in de eerste 24 weken van de zwangerschap wanneer twee artsen ervan overtuigd zijn dat aan bepaalde criteria is voldaan. Bij een “aanzienlijk risico” op een handicap mag abortus ook na 24 weken plaatsvinden.

Dit laatste wordt nu bij de rechter aangevochten. Een 33-jarige moeder van een jongen met het syndroom van Down – Máire Lea-Wilson – en de 26-jarige Heidi Crowter – die zelf het syndroom van Down heeft – stapten dinsdag naar de rechter.

“Hier zijn we bij het Hooggerechtshof om de regelrechte discriminatie aan te vechten die abortus tot aan de geboorte toestaat voor het syndroom van Down”, zei Crowter. “Deze wet geeft me het gevoel dat ik dood beter af ben. Ik weet dat ik dat niet ben, maar zo voel ik me.”

“Onze zaak gaat over gelijkheid. Iedereen in de hele wereld verdient het om gelijk behandeld te worden, ongeacht handicap, geslacht, ras, religie — en dus hoop ik echt dat dat we vandaag winnen en dat we een pad beginnen te effenen voor echte gelijkheid en acceptatie van mensen met een handicap”, voegde Lea-Wilson toe.

Recordaantal abortussen

Volgens recente cijfers vond er in 2020 een recordaantal van 210.860 abortussen plaats in Engeland en Wales.

https://www.kn.nl/donaties/

Uit de statistieken, gepubliceerd door het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg, blijkt dat er in 2020 3083 abortussen hebben plaatsgevonden op grond van een handicap.

Right To Life UK zei dat 693 ervan plaatsvonden omdat het kind het syndroom van Down had, een stijging met 656 ten opzichte van 2019. Daarbij zijn er 35 abortussen gepleegd vanwege een hazenlip of een gespleten gehemelte. Beide aandoeningen kunnen operatief worden gecorrigeerd na de geboorte.

De pro-life organisatie zei ook dat 65 ‘selectieve beëindigingen’ plaatsvonden, waarbij artsen een ongeboren kind aborteren van een moeder die een meerling verwacht.

Bronnen: Catholic News Service en Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.