fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Medische ethiek

Vernieuwde Nationale Gebedsdag voor het Leven gehouden

Selinde van Dijk-Kroesbergen 30 september 2021
image
Dinsdag vond de Nationale Gebedsdag voor het Leven plaats in Den Haag. Foto: Pater Koopman Stichting

In Den Haag is dinsdag de Nationale Gebedsdag voor het Leven gehouden. Door samen te bidden en in gesprek te gaan hoopt de organisator - de Pater Koopman Stichting - de waardigheid van het leven onder de aandacht te brengen.

Het was een mooie dag, zegt medewerker van de Pater Koopman Stichting Michèlle Hussem, waaraan zo'n 120 mensen deelnamen. “Het was als vanouds”. Maar toch, helemaal als vanouds was het niet.

Zo opereert de stichting sinds juni onder een nieuwe naam. De inmiddels overleden pater Jan Koopman richtte in 1973 de stichting op onder de naam Stichting Recht Zonder Onderscheid (vaak afgekort tot 'Stirezo').

Inmiddels wordt onder dezelfde naam de pro-life campagne van Stichting Civitas Christiana gevoerd. Deze richt zich meer op de politiek dan de stichting van de pater. Om verwarring te voorkomen heet die nu de Pater Koopman Stichting.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Liefdevol in gesprek gaan

Dit keer is er dan ook geen petitie aan de politiek aangeboden. “Wij richten ons niet zozeer op de politiek, maar meer op de gewone katholieken, priesters en religieuzen. Door angst om mensen te kwetsen komt het onderwerp in veel parochies nauwelijks aan bod. Wij proberen hen handvatten aan te reiken om op een liefdevolle manier het gesprek aan te gaan”, legt Hussem uit.

Die gesprekken vonden dinsdag al plaats. Het hoofdprogramma vond plaats bij de Blauwe Zusters met een lezing van dr. Mariéle Wulf van de Tilburg University. Tegelijkertijd was er een apart jongerenprogramma in een zaal van de Jacobus de Meerdere-kerk met een lezing van de dominicanessen van de Heilige Cecilia en een kringgesprek. In totaal deden er ongeveer 120 mensen mee aan het programma.

Klik op de pijltjes voor meer beeld van de gebedsdag. | Foto's: Pater Koopman Stichting

Op de Haagse Hofplaats werd vervolgens gezamenlijk de rozenkrans gebeden. Tweede Kamerlid Kees van der Staaij (SGP) kwam ook nog even aan en dankte de aanwezigen voor hun vasthoudendheid.

Vervolgens ontstonden spontane en vriendelijke gesprekken met passanten. “Veel mensen reageerden positief. De groep was ook gemêleerd en we hadden meteen al goede gesprekken. We proberen geen monoloog te voeren, maar ook echt te luisteren naar wat de ander zegt”, aldus Hussem.

Aansluitend werd de Mis in de Jacobus de Meerdere Kerk gevierd waarin hulpbisschop Everard de Jong hoofdcelebrant was.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Week van het Leven

De Pater Koopman Stichting maakt deel uit van het kernteam van de Week van het Leven. Samen met de NPV, SGP, CU, RMU en Schreeuw om Leven organiseert de stichting de Week van het Leven, die dit jaar van 6 tot en met 13 november plaatsvindt.

In aanloop naar de Week van het Leven zal er op 4 november een pro-life ontmoetingsdag zijn voor priesters en religieuzen.