<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Bisschop Zuid-Arabië hekelt desinteresse in oorlog Jemen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 januari 2022
image
Een vrouw houdt op 6 oktober 2018 een ondervoed kind vast in een ziekenhuis in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Foto: CNS Photo - Khaled Abdullah, Reuters

De burgeroorlog in Jemen is afgelopen week in een rap tempo verder geëscaleerd. Bisschop Paul Hinder – apostolisch vicaris van Zuid-Arabië – wijt de ontstane humanitaire ramp aan een gebrek aan wil bij de strijdende partijen en aan internationale desinteresse. “De wereld is alleen geïnteresseerd in de pandemie.”

Na bijna zeven jaar oorlog in Jemen stuurden Houthi-rebellen op 17 januari explosieve drones naar Abu Dhabi, het rijkste en grootste emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Als reactie hierop voerde een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië hevige bombardementen uit. Afgelopen vrijdag kwamen bij een bombardement op een gevangenis in een Houthi-gebied zeker negentig mensen om het leven.

‘Tot zwijgen gebracht conflict’

Bisschop Hinder – apostolisch vicaris van Zuid-Arabië dat de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Jemen omvat – zegt in het katholieke Spaanse tijdschrift Alfa&Omega dat uiteindelijk de bevolking het slachtoffer van de oorlog is. Tienduizenden burgers en strijders zijn al om het leven gekomen en miljoenen mensen zijn dakloos geraakt. De mensen lijden er onder ziekte en hongersnood.

De bevolking lijdt aan de gevolgen van “een tot zwijgen gebracht conflict”, zegt hij. Op dit moment “is de wereld alleen geïnteresseerd in de pandemie. De oorlogen staan op de achtergrond of zelfs op de derde plaats”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bisschop Hinder merkt ook op dat er “minder economische belangen op het spel staan in Jemen”.

“Psychologisch wordt het gezien als iets ver weg. Maar dit is een fataal zelfbedrog, omdat het een strategische positie heeft. De regionale machten in het Midden-Oosten hebben het opgemerkt, maar de anderen lijken te slapen… Behalve als ze wapens kunnen verkopen!”

Machtswisseling

Sinds de machtswisseling in Jemen in 2011 proberen Houthi-rebellen steeds meer gebieden te veroveren. Toen ze in 2014 de hoofdstad Sanaa innamen, greep buurland Saoedi-Arabië in. Met acht andere Arabische staten is Saoedi-Arabië sinds maart 2015 in gevecht met de Houthi’s. De coalitie wordt aan wapens geholpen door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De rebellen worden militair gesteund door Iran.

Wapenstilstand

De bisschop waarschuwt voor een nog grotere humanitaire ramp wanneer de oorlog niet stopt. Hij haalt de VN-voorspellingen aan dat het aantal slachtoffers tegen het einde van het jaar zal stijgen tot 400.000. Er zullen tegen die tijd nog minder veilige gebieden zijn en nog meer ontheemden.

“Alle betrokken partijen geven elkaar de schuld en er is geen echte wil om tot een eerlijke wapenstilstand te komen”, zegt hij.

In embargo’s heeft de apostolisch vicaris weinig fiducie; die kunnen worden gebruikt om de tegenpartij te dwingen om te gaan zitten en te onderhandelen, maar het is de burgerbevolking is die de gevolgen ervan ondervindt, “niet de strijdkrachten of de regeringen”.

Bronnen: Vatican News en NOS

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.