<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Poging tot brandstichting in basiliek Jeruzalem

Selinde van Dijk-Kroesbergen 7 december 2020
image
Pater Ibrahim Faltas toont het beschadigde mozaïek. Foto: CNS Photo - Ammar Awad, Reuters

De Israëlische politie heeft vrijdag een Joodse man gearresteerd die verdacht wordt van brandstichting in de basiliek van alle Volkeren in Jeruzalem. De bisschoppen van het Heilig Land vermoeden racistische motieven en dringen op onderzoek aan.

Op het heetst van de dag gooide een man brandbare vloeistof in de basiliek die wordt bediend door de franciscanen, die er een klooster hebben.

De kerk ligt naast de tuin van Getsemane, de plek waar Jezus bad voordat Hij werd gearresteerd, veroordeeld en gekruisigd. Medewerkers van het klooster overmeesterden de man en belden vervolgens de politie, die hem in hechtenis nam.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘We hebben het vergeven’

Volgens franciscaan Benito Choque, overste van het klooster van Getsemane, werden slechts enkele banken en een deel van een Byzantijns mozaïek door de brand beschadigd.

“We zijn  met de schrik vrijgekomen en nu is het allemaal voorbij, en we hebben het vergeven”, zei Choque , die in het klooster was op het moment van de aanval.

“Wij christenen worden over de hele wereld vervolgd, maar we blijven bidden en vergeven, wat een grondbeginsel van het christendom is. Wij franciscanen zijn hoeders van de heilige plaatsen. Dit is niet de eerste aanval in onze geschiedenis, en we blijven hier aanwezig.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

 Bisschoppen eisen ‘serieus onderzoek’

Volgens de adviseur van de Vergadering van Katholieke Bisschoppen van het Heilig Land zijn de bisschoppen dankbaar dat de brand snel werd geblust en er slechts geringe schade werd aangericht. Hij bedankte de Israëlische politie voor haar snelle optreden.

“We eisen dat ze deze aanval serieus onderzoeken en de dader voor de rechter brengen”, zei hij in een verklaring. De bisschoppen dringen aan op onderzoek naar de motieven voor de aanval. Er zijn vermoedens dat er racistische motieven aan ten grondslag liggen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Conclusies trekken

De adviseur stelt dat als het motief racistisch blijkt te zijn, er niet alleen conclusies moeten worden getrokken met betrekking tot de veiligheid van heilige plaatsen. In dat geval moet volgens hem ook worden gekeken naar de afwezigheid van onderwijs over tolerantie op sommige Israëlische scholen.

In de afgelopen drie jaar vonden in Israël ongeveer tien aanvallen op christelijke heilige plaatsen plaats. Er waren vrijwel geen arrestaties, laat staan veroordelingen.

Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.