Hoewel de dood hen elke dag omringt, proberen de christenen in de Gazastrook “het lijden te verlichten” door elkaar geestelijk en materieel bij te staan.
“Het aantal slachtoffers en de hoeveelheid verwoesting in Gaza sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël is zo onthutsend, dat het gemakkelijk is om te vergeten dat er achter al die getallen een leven schuilgaat.” Dat schreef Sami El-Yousef, administratief directeur van het Latijnse Patriarchaat, onlangs in een overdenking die refereerde aan de datum van 7 oktober, de dag waarop de oorlog begon.
“Het is moeilijk te bevatten dat nu niet alleen de oorlog in Gaza nog steeds gaande is, maar dat er een nieuw front is bijgekomen in Libanon”, aldus El-Yousef. “Een regio die al bloedt, belooft voorbestemd te worden tot een regionale oorlog met meer verwoesting en verlies van onschuldige mensenlevens.”
Ook de christelijke gemeenschap in Gaza heeft verwoestende verliezen geleden. In oktober 2023 werden zeventien mensen gedood, na een Israëlische luchtaanval op het terrein van de Heilige Porphyrioskerk, een Grieks-orthodoxe kerk in Gaza-stad.
In december 2023 werden twee christenen, Nahida Khalil Anton en haar dochter Samar Kamal Anton, gedood toen ze naar het klooster op het complex van de parochie van de Heilige Familie liepen.
In april stierf een negentienjarige vrouw die met haar moeder onderdak zocht in de parochie aan een beroerte, toen ze probeerde te vluchten. Haar vader was al eerder gestorven op het terrein van de parochie.
In juli werden vier mensen gedood tijdens een aanval van Israëlische troepen op de school van de Heilige Familie in Gaza-stad. De school valt onder het Latijnse Patriarchaat.
“Als al het geld dat wordt uitgegeven aan wapens zou worden besteed aan bouw en ontwikkeling, zou onze regio er veel beter voor staan”, aldus El-Yousef.
“De mensen willen vrede, maar helaas zal het falende leiderschap aan de verschillende kanten de wens van de meerderheid van de mensen niet respecteren. Een wens voor een leven dat gekenmerkt wordt door rechtvaardigheid, gelijkheid, respect, co-existentie en vrijheid voor iedereen die onze regio zijn thuis noemt.”
In een telefoongesprek met OSV News zegt El-Yousef dat de aanwezigheid van pater Gabriel Romanelli, die zich in mei bij zijn parochie heeft gevoegd, de geloofsgemeenschap heeft versterkt.
Romanelli was op 7 oktober 2023, de dag van de terreuraanslagen van Hamas, buiten Gaza en kon maandenlang niet terugkeren. Hij staat nu samen met assistent-priester Youssef Assad aan het roer van de parochie. Daarin wordt hij ondersteund door twee Peruaanse zusters van de Familie van het Mensgeworden Woord.
De oorlog heeft haar tol geëist op pater Romanelli, vertelt El-Yousef. De priester heeft regelmatig medische zorg en medicijnen nodig. Er is een tekort aan hoognodige medicijnen voor veel parochianen, net als in de rest van Gaza.
De directeur van het patriarchaat zei dat circa 45 parochianen zijn gestorven sinds het begin van de oorlog. Twintig van hen werden gedood en nog eens 25 zijn gestorven door medische verwaarlozing.
Daarnaast is de toch al kleine christelijke gemeenschap in Gaza het afgelopen jaar nog verder gekrompen van 1017 mensen naar 650 mensen. Dit kwam door het vertrek van sommigen. Toch willen de meeste mensen die zijn vertrokken terugkeren naar hun huizen in Gaza, zodra de oorlog voorbij is en de wederopbouw begint.
“Ik denk niet dat dat de hele christelijke gemeenschap zal verdwijnen, maar realistisch gezien verwacht ik dat we na de oorlog met de helft van de gemeenschap die er was zullen overblijven”, zegt El-Yousef.
De christelijke gemeenschap in Gaza, die voornamelijk onderdak vindt op het terrein van de parochie van de Heilige Familie en de Grieks-orthodoxe Heilige Porphyrioskerk, doet “onder extreem moeilijke omstandigheden haar best om het lijden te verlichten”.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.