fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Iraakse priesters: Turkse aanvallen in Noord-Irak verdrijven christenen

Dale Gavlak - Catholic News Service 29 september 2020
image
Iraakse vrouwen rouwen om een man die om het leven kwam bij een Turkse luchtaanval in het noorden van Irak. Foto: CNS Photo - Kawa Omar, Reuters

Volgens Iraakse priesters worden christenen en andere inwoners van Noord-Irak verdreven door Turkse militaire aanvallen in het gebied. De toch al precaire veiligheidssituatie verslechtert hierdoor nog meer, waarschuwen zij.

Een priester van de Assyrische Kerk van het Oosten, Emanuel Youkhana, vertelt persbureau CNS dat al in 2019 christelijke Irakezen hun huizen moesten ontvluchten vanwege Turkse invallen in de regio.

Aanvallen op christelijke dorpen

De Turken opereerden onder het voorwendsel dat hun troepen strijders van de Koerdische Arbeiderspartij PKK aanvielen, zo zegt Youkhana.

“Maar nu, in de afgelopen twee tot drie weken, heeft het Turkse leger zijn aanvallen uitgebreid naar verschillende christelijke dorpen dicht bij de Turkse grens in het noordelijke gouvernement Dahuk.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Huizen en velden in brand geschoten

Door de beschietingen zijn volgens hem eigendommen beschadigd en zijn huizen en velden in brand gezet. Hierdoor moesten de christenen hun huizen ontvluchten.

Om hoeveel mensen het gaat, weet hij niet. Wel wist hij te vertellen dat veel van deze christenen de afstammelingen zijn van degenen die aan de Ottomaanse genocide van 1915 zijn ontsnapt.

‘Gedwongen gevlucht’

Samir Yousef, een parochiepriester in het Chaldeeuws-katholieke bisdom Amadiyah zei dat de gebieden waar hij dient “met grotere intensiteit zijn gebombardeerd. Gezinnen zijn gedwongen hun huizen te ontvluchten om aan deze aanvallen te ontsnappen”.

In een gesprek met AsiaNews sprak Yousef de hoop uit dat de Iraakse regering druk zou uitoefenen op Turkije om zijn militaire operaties in Irak te beëindigen.

Turkse bases in Irak creëren

Waarnemers zeggen dat het Turkse leger christenen en andere inwoners van de regio verjaagt om zijn eigen bases op Iraaks grondgebied te creëren.

Van daaruit kunnen dan gerichte grondoperaties worden gelanceerd tegen de PKK. Die wordt door de VS, de EU en Turkije beschouwd wordt als een terroristische organisatie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Huizen en scholen verwoest

De Noord-Iraakse Vlakte van Nineve, waar van oudsher veel christenen wonen, werd in 2014 veroverd door Islamitische Staat. Veel christenen sloegen op de vlucht.

Christenen die nu hopen terug te keren naar hun geboortegrond, staan volgens Youkhana voor uitdagingen. Huizen, scholen en bedrijven zijn verwoest door de militanten van IS, die ook landmijnen in het gebied legden.

Afname aantal christenen

Volgens hulporganisatie Kerk in Nood keerde tot nog toe slechts 45% van de gevluchte christenen naar het gebied terug. Daar woonden volgens de organisatie in 2014 102.000 christenen; op dit moment zijn dat er 36.000.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1