<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Israël creëert bewust watertekort voor Palestijnen, zegt katholieke commissie

Catholic News Service 23 augustus 2022
image
Watertanks op Palestijnse huizen in Bethlehem. Ook in Palestijnse gebieden zoals de Westelijke Jordaanoever beheert Israël de watervoorraden. Foto: CNS - Debbie Hill

Honderdduizenden Palestijnen worden geconfronteerd met een ernstig watertekort tijdens de hitte van de zomermaanden omdat Israël de waterinfrastructuur in bepaalde gebieden niet wil ontwikkelen. Dat stelt de commissie voor gerechtigheid en vrede van de katholieke ordinariaten van het Heilig Land.

Israël heeft strikte controle over alle watervoorraden in Palestina – zowel in gebieden onder hun directe controle als in gebieden onder de controle van de Palestijnse Autoriteit – aldus een verklaring van de commissie van 19 augustus. Dit, gecombineerd met natuurlijke watertekorten veroorzaakt door klimaatverandering, veroorzaakt “bittere ontberingen”, aldus de commissie.

Basisrecht

“Dit leidt niet alleen tot drastische tekorten, maar ook tot een verslechtering van de kwaliteit van het water wanneer het beschikbaar is”, zo staat in de verklaring. “Water is een vitale hulpbron voor het menselijk bestaan. Het recht op water is ook een basisrecht.”

“De behoefte aan water is universeel, en God laat zijn regen op iedereen neerdalen”

Palestijnse boeren in plattelandsgebieden worden het meest getroffen door de beperkingen en zijn gedwongen water te kopen tegen vijf tot negen keer de normale prijs. Veel van de boeren kunnen zich dit niet veroorloven en worden gedwongen hun landbouwgronden op te geven, die vervolgens door de Israëlische autoriteiten in beslag kunnen worden genomen.

Geen aansluiting op waternet

Bovendien verhindert Israël tientallen gemeenschappen om zich aan te sluiten op een functionerend waternet, waardoor zij gedwongen worden om water particulier aan te kopen tegen aanzienlijke kosten, aldus de commissie van de katholieke ordinariaten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“De kosten stijgen wanneer water moet worden vervoerd in gebieden waar geen gemakkelijke toegang tot de weg is, mede door verwaarlozing van de infrastructuur.”

Bewust vernietigd

De commissie stelt dat honderden reservoirs zijn vernietigd door het Israëlische leger of kolonisten in de afgelopen 15 jaar, in een gezamenlijke poging om de Palestijnse boeren van hun land te verdrijven om de aanwezigheid van de kolonisten te versterken.

“Wij roepen de Israëlische autoriteiten op om te reageren op deze menselijke basisbehoefte en de bewoners van Palestina toe te staan om waterreservoirs te bouwen en vernielde reservoirs te herstellen om regenwater te verzamelen en gekocht water op te slaan.”

“De behoefte aan water is universeel, en God laat zijn regen op iedereen neerdalen”, voegde de commissie eraan toe.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.