<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Jongeren uit straatarm Libanon doneren geen geld, maar tijd aan Syrische aardbevingsslachtoffers

Doreen Abi Raad - OSV News 8 maart 2023
image
Caritasvrijwilligers overzien de ravage die de aardbeving van 6 februari heeft aangericht in de Syrische havenstad Latakia. Vijftien Libanese jongeren hebben ruim een week lang noodhulp geboden in het rampgebied. Foto: OSV News via Caritas Syrië

Hoewel jongeren uit Libanon zelf zwaar getroffen worden door een economische crisis, weerhoudt dat hen er niet van om mensen te helpen die nog minder hebben. Een groep jonge vrijwilligers van Caritas Libanon biedt in buurland Syrië steun na de verwoestende aardbeving daar.

Geen moment aarzelden de jongeren van Caritas Libanon toen buurland Syrië op 6 februari door een zware aardbeving getroffen werd: al drie dagen na de ramp waren ze ter plaatse om noodhulp te bieden. In samenwerking met Caritas International en Caritas Syrië werden vijftien vrijwilligers naar het rampgebied gestuurd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Na de havenontploffing in Beiroet in 2020 had het vrijwilligersteam de nodige expertise ontwikkeld om snel en doeltreffend te reageren bij rampen. De achtdaagse uitzending naar Syrië was hun eerste humanitaire noodmissie buiten Libanon.

‘Totale vernietiging’

“Op weg naar Aleppo waren we geschokt door wat we zagen: totale vernietiging”, vertelt Peter Mahfouz, hoofd van de jeugdafdeling van Caritas Libanon. “We konden niet onderscheiden wat verwoest was door de oorlog en wat door de aardbeving.”

“Onze aanwezigheid is een teken dat de Syriërs er niet alleen voor staan.”
- Michel Abboud

In de getroffen steden Aleppo en Latakia ondersteunden de jongeren medewerkers van Caritas Syrië bij de distributie van hulpmiddelen als matrassen, kleding, voedsel en medicijnen. De goederen werden verdeeld over verschillende opvangcentra. Het Libanese team hielp met verpakken, vervoeren en verdelen.

Vechten om water

“Wat ons het meest heeft geschokt is de verschrikkelijke situatie waarin de mensen leven”, vertelt Mahfouz. Syrië heeft twaalf jaar oorlog achter de rug. Als gevolg van een diepe economische crisis leeft bijna de hele bevolking in armoede.

“Mensen vochten alleen al voor een flesje water”, aldus Mahfouz. “In Syrië is er behoefte aan alles. Ze hebben alle mogelijke steun nodig.”

Gebed

Hoewel Caritas een katholieke organisatie is, zag Mahfouz dat in het voornamelijk islamitische Syrië “iedereen van alle religies op de steun van Caritas vertrouwt.” De vrijwilligers uit Libanon begonnen elke dag met gebed en een Mis. “Al onze handelingen zijn gebaseerd op het Evangelie. We geven handen en voeten aan ons geloof.”

image
Libanese en Syrische vrijwilligers laden samen hulpgoederen uit. Foto: OSV News via Caritas Libanon

“De missie van Caritas Libanon is om iedereen te helpen die hulp nodig heeft, wie dat ook is”, vertelt pater karmeliet Michel Abboud, voorzitter van Caritas Libanon van de hulpinstelling. “Onze aanwezigheid is een teken dat de Syriërs er niet alleen voor staan.”

Tijd en energie

De Libanese hulp was niet financieel of materieel omdat het land zelf ook onder een diepe economische crisis gebukt gaat. Tachtig procent van de Libanezen leeft onder de armoedegrens. Daarnaast huisvest het kleine land anderhalf miljoen Syrische oorlogsvluchtelingen.

“Vanwege de crisis konden we geen geld of spullen geven, dus we hebben onze tijd en onze energie gedoneerd om te helpen”, legt Abboud uit. “We zijn altijd bereid te bieden wat we kunnen.”

https://www.kn.nl/donaties/

In de komende weken zal een tweede team van jeugdvrijwilligers naar Syrië reizen. Deze keer zullen zij goederen meenemen die door mensen in Libanon zijn gedoneerd, zoals babyvoeding, luiers en kleding.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.