fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Kardinaal en nuntius: ‘De hoop sterft in Syrië’

KN Redactie 21 september 2020
image
Een man en een vrouw lopen door de verwoeste straten van het Syrische Deraa. Foto: CNS Photo - Alaa al Faqir, Reuters

Zonder uitzicht op een einde van het conflict en op economisch herstel verliest de Syrische bevolking de hoop op vrede en een normaal leven. Dat zegt de apostolisch nuntius in Syrië tegen de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano.

De kardinaal was afgelopen week in Rome om meer steun te krijgen voor de hulp die de Kerken bieden aan de slachtoffers van het jarenlange conflict. “Na tien jaar oorlog hebben velen geen hoop meer en dat doet erg veel pijn”, zegt kardinaal Mario Zenari. “We moeten proberen het vertrouwen te herstellen, de hoop terug geven aan deze arme mensen.”

Schending van mensenrechten

Na de ondertekening van het staakt-het-vuren in maart en het uitbreken van de coronapandemie is het geweld grotendeels afgenomen. Het lijden van de mensen in het land is dat echter niet.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties van 14 september vindt er nog steeds geweld plaats en worden de mensenrechten geschonden. Vrijwel iedere betrokken partij heeft zich volgens het rapport schuldig gemaakt aan “martelingen, wrede, onmenselijke of mensonterende behandeling of straffen bij zowel gevangenen als seksueel geweld tegen vrouwen, meisjes, mannen en jongens”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Aanklacht door Nederlandse regering

Nederland besloot afgelopen vrijdag de regering van Syrië aan te klagen wegens het schenden van de mensenrechten. Het is een eerste stap om het regime van Assad voor het Internationaal Gerechtshof te krijgen wegens foltering, de inzet van chemische wapens en het bombarderen van ziekenhuizen, zei minister Blok tegen de NOS.

‘Gestorven door ondervoeding’

Hoewel er volgens kardinaal Zenari minder echte bommen vallen, ontploft het land door de armoede die honger, ondervoeding van kinderen en de verspreiding van ziektes veroorzaakt.

“Het is moeilijk deze diepe menselijke en spirituele ervaring te beschrijven”, zegt de prelaat. “Een maand geleden maakten de VN bekend dat 8 tot 10 kinderen waren gestorven door ondervoeding, uitdroging en andere ziektes in een vluchtelingenkamp.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Afgelopen winter stierven kinderen van de kou in de armen van hun ouders, op de vlucht voor het geweld in het Noordoosten. Het doet pijn aan het hart om het lijden van zo veel kinderen en vrouwen te zien, weduwen die hun grote families moeten grootbrengen.”

Hulp vanuit kerkelijke hoek

De katholieke en orthodoxe Kerken doen wat ze kunnen qua noodhulp en in de ziekenhuizen. “Als Kerk, als de Heilige Stoel, kennen wij geen militaire belangen, geen economische belangen, geen geopolitieke strategieën. We staan aan de kant van de mensen, de mensen die lijden. We willen de stem zijn van hen die geen stem hebben”, aldus Zenari.

‘Hoop doen herleven’

Zenari sprak begin deze maand met paus Franciscus over de situatie, waarbij de paus een grote zorg voor de Syrische bevolking aan de dag legde.

“Ik neem de solidariteit van paus Franciscus mee naar huis, de solidariteit van de Kerk en zo vele christenen om de hoop weer te doen herleven, die helaas stervende is in Syrië”, zei de kardinaal.

Hij hoopt dat materiële steun wat licht zal laten schijnen aan het einde van de tunnel.

Bron: Catholic News Service