<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Libanezen willen noodfonds om uittocht van christenen tegen te gaan

Dale Gavlak - OSV News 22 juli 2021
image
Een vrouw bidt de rozenkrans in een kerk in Beiroet. Foto: CNS photo - Hannah McKay, Reuters

Christenen in Libanon dringen aan op de oprichting van een speciaal fonds om het verdwijnen van het christendom uit hun door crisis getroffen natie te voorkomen. Ze hopen dat paus Franciscus zelf zich daar voor in gaat zetten.

Een dergelijk fonds, zo beweren de pleitbezorgers, zou christenen helpen die worstelen om hun cultuur in stand te houden door een reden te geven om in hun thuisland te blijven in een tijd waarin de economie in puin ligt en het land wankelt van catastrofes en politieke onzekerheid.

“Er wordt volop gepraat over hoe de christenen het Midden-Oosten uitstromen, hoe het christendom misschien zelfs verdwijnt. Maar als je niets concreets doet, zal dat inderdaad gebeuren”, zegt Habib Malik, universitair hoofddocent geschiedenis en culturele studies aan de Libanees-Amerikaanse Universiteit.

Gebedsdag

Hij vertelt dat hij heeft gesproken met Libanese prelaten die deelnamen aan de oecumenische dag van gebed voor het land onder leiding van paus Franciscus in Rome op 1 juli. Ook zij zien de dringende behoefte aan een dergelijk fonds om de toekomst van de christelijke gemeenschap van Libanon te verzekeren.

“De uittocht heeft een negatieve invloed op de hele christelijke gemeenschap, die daardoor haar slimste en beste mensen verliest”

“De situatie is erg nijpend”, aldus Malik. “Wat de Libanezen nu echt nodig hebben, is een zekere mate van vertrouwen, vertrouwen, een idee van hoop dat er een reddingslijn voor hen is voor de toekomst.”

Inflatie en werkloosheid

De noden van het land zijn talrijk en ze dragen bij aan de christelijke exodus. De nationale munteenheid heeft in minder dan twee jaar meer dan 90% van zijn waarde verloren. Miljoenen mensen zijn daardoor in armoede gestort, wat de grootste bedreiging voor de stabiliteit van het kleine mediterrane land vormt sinds het einde van de 15-jarige burgeroorlog in 1990.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Verder wordt de werkloosheid geschat op meer dan 40%. Volgens de Verenigde Naties heeft de meerderheid van de Libanezen onvoldoende middelen om in de primaire levensbehoeften te voorzien. Bovendien hebben de coronapandemie en de gevolgen van de explosie in de haven van Beiroet in augustus 2020 de toch al nijpende situatie alleen maar verergerd.

Betrokkenheid van het Vaticaan

Malik zou graag zien dat het Vaticaan wordt betrokken bij wat hij een ‘Fonds voor toekomstige christelijke Libanese generaties’ noemt. Hij stelt voor dat het zou vallen “onder de directe auspiciën en het toezicht van mensen die ethisch onberispelijk zijn, die internationaal bekend zijn”.

“Misschien vijf of zes personen, misschien de Heilige Vader zelf of iemand die hij zou aanwijzen en goedkeuren”, zegt Malik.

380.000 migranten

Volgens de maronitische priester Jad Chlouk uit Beiroet, hebben christenen Libanon massaal verlaten, vooral sinds de explosie in de haven van Beiroet.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hij haalt statistieken aan waaruit blijkt dat er meer dan 380.000 immigratieverzoeken waren ingediend bij Europese en Noord-Amerikaanse landen, en merkt op dat “de meeste van christenen afkomstig waren”.

Vooral jongeren en hoogopgeleiden

“Dit heeft een negatieve invloed op de hele christelijke gemeenschap, omdat ze het grootste deel van haar slimste en beste mensen verliest, en vooral haar jonge mensen, die verondersteld worden de toekomst van de christenen hier te zijn”, zo zei pater Chlouk eerder tegen de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood.

Onder de vluchtelingen bevinden zich christelijke artsen, leraren en andere professionals en hun afwezigheid wordt gevoeld in de gezondheids- en onderwijssystemen.

Onmiddellijke internationale hulp

Boutros Azar, secretaris-generaal van de koepel van 321 katholieke scholen in Libanon, vertelt dat veel ouders moeite hebben om het jaarlijkse schoolgeld te betalen. “Maar we hebben de beslissing genomen om door te gaan en er alles aan te doen om de scholen open te houden”, aldus Azar.

Ook andere katholieke leiders, onder wie de maronitische patriarch kardinaal Bechara Rai, roepen op tot onmiddellijke internationale hulp om mensen door deze crisistijd heen te helpen.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.