<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Nuntius luidt noodklok: ‘Syriërs hebben de hoop verloren’

KN Redactie 16 oktober 2020
image
Vrijwilligers bereiden maaltijden voor mensen in een wijk van Aleppo. Foto: CNS Photo - Khalil Ashawi, Reuters

Syrië is getroffen door een “armoedebom” die ervoor zorgt dat elf miljoen inwoners van het land humanitaire hulp nodig hebben. Vele Syriërs hebben “de hoop verloren”.

Dat was de boodschap die de pauselijk nuntius voor Syrië, kardinaal Mario Zenari, donderdag in het Vaticaan verkondigde. Hij sprak daar met ambassadeurs van verschillende landen bij de Heilige Stoel.

Syrië verdwenen van mediaradar’

Die had de diplomaten uitgenodigd voor de bijeenkomst om “de aandacht voor de situatie in Syrië opnieuw aan te wakkeren”. Hoeveel ambassadeurs op de uitnodiging in gingen, is niet bekend gemaakt.

Hoewel de oorlog en het lijden in het land zo goed als verdwenen lijken van de “radar van de media”, gaat de humanitaire ramp verder, hield Zenari zijn gehoor voor.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Uitspansel van spookdorpen’

Na de bommen en raketten wordt Syrië nu getroffen door een “armoedebom”, terwijl intussen ook het coronavirus rondwaart. Syrië is verworden tot een “uitspansel van spookdorpen” die vol puin liggen, en “veel Syriërs hebben de hoop verloren”.

80 procent Syriërs leeft in armoede

Volgens de kardinaal leeft inmiddels 80 procent van de Syrische bevolking in armoede. Het land heeft ongeveer 17,5 miljoen inwoners, van wie er naar schatting elf miljoen humanitaire bijstand nodig hebben. De VN schatten dat inmiddels 9,3 miljoen Syriërs geen voedselzekerheid hebben – een stijging met 1,4 miljoen ten opzichte van het begin van het jaar.

Sancties VS en EU

Zenari wees de diplomaten op de negatieve effecten op de bevolking van de economische sancties van de VS en de EU tegen Syrië.

Het regime in Damascus wijt de armoede in het land aan die sancties. Maar ook de oorlog zelf, de coronapandemie en de ineenstorting van de economie van buurland Libanon eisen op dit vlak hun tol.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Ondervoeding van kinderen’

In een interview met de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano sprak Zenari in september ook al over de “armoedebom”: “Die treft volgens data van de VN meer dan 80 procent van de mensen, en dit is zeer ernstig. Je kunt de effecten van de honger zien, bovenal ondervoeding van kinderen.”

‘Litanie van gruwelen’

Bij de ontmoeting van donderdag was ook kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin aanwezig. Hij zei te hopen dat de wereld niet gewend raakt aan de “litanie van gruwelen die ons dagelijks vanuit die gekwelde natie bereikt”.

Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.