fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Patriarch: hef sancties tegen Syrië op, ‘ze treffen alleen onschuldigen’

KN Redactie 25 mei 2021
image
Een pro-Assad billboard te midden van ruïnes in de Syrische stad Homs. Foto: CNS Photo - Omar Sanadiki, Reuters

De Syrisch-katholieke patriarch noemt de situatie in Syrië “menselijk onhoudbaar en verwoestend.” Reizend door  bisdommen in het land bezag hij de toestand van zijn gelovigen. Hij roept het Westen nu op alle economische sancties op te heffen omdat deze “enkel de onschuldigen raken”.

“De economische sancties zijn Syrië door de westerse regeringen opgelegd in de naam van democratie en politieke vrijheid. Zij creëerden vreselijke gevolgen in een land dat al tien jaar lijdt onder oorlogen, belegering en verlatenheid”, zei patriarch Ignatius Jozef Ill Younan. “De gewone mensen lijden armoede tot hongersnood aan toe. Er is gebrek aan medicijnen, voedsel en brandstof voor elektriciteit en vervoer.”

Verdriet en wrok in de harten

De patriarch, die zetelt in Beiroet, bezocht de drie Syrisch-katholieke bisdommen Homs, Aleppo en Damascus. “Ondanks de vreugde van de bezoeken en ontmoetingen kan ik de gevoelens van verdriet en wrok in de harten van velen niet negeren”, sprak hij.

“Ouders zijn bang hun jongeren te verliezen aan de wanhoop, ondanks de hulp van Kerken en christelijke organisaties. Ik roep daarom de westerse landen op alle economische sancties tegen Syrië op te heffen, omdat zij enkel de onschuldigen raken,” zei de patriarch.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Verkeerde interpretatie van de situatie

Het land loopt anders het gevaar zijn christelijke bevolkingsdeel en de religieuze vrijheid te verliezen, denkt hij.

“Het is duidelijk dat de Westerse landen een verkeerde interpretatie volgen van de Syrische situatie en zijn religieuze, confessionele en etnische diversiteit.”

Younan hoopt dat de Verenigde Naties zich zullen inzetten om Syriërs binnen en buiten het land te verzoenen met elkaar. Zo zouden de miljoenen vluchtelingen weer terug kunnen keren naar hun land.

Bijval van de nuntius

Tijdens de jaarlijkse vergadering van leiders van de katholieke Kerken in Syrië kreeg de patriarch bijval van de Vaticaanse nuntius, kardinaal Mario Zenari. Ook hij noemde de sancties “onrechtvaardig” en “de meest kwetsbaren rakend”, en ook hij vroeg om opheffing ervan.

Bron: Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/