fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Patriarchen Jeruzalem veroordelen verstoring uitvaart katholieke journaliste

Peter Doorakkers 16 mei 2022
image
De rouwstoet van Shireen Abu Akleh wordt verstoord. Foto: CNS - Ammar Awad, Reuters

De Latijnse en de Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem veroordelen de verstoring van de begrafenisstoet van de doodgeschoten katholieke journaliste Shireen Abu Akleh.

Een aantal Israëlische agenten sloeg in op mensen die deelnamen aan de rouwstoet in Oost-Jeruzalem. Dat is te zien in videobeelden die hebben geleid tot wereldwijde verontwaardiging en veroordelingen door onder meer de EU, de VN en de VS geleid. Ook is te zien hoe de kist te midden van het tumult op de grond dreigt te vallen.

‘Gewelddadige inmenging’

“Hierbij veroordelen wij de gewelddadige inmenging van de Israëlische politie in een begrafenisprocessie van de gedode journaliste Shireen Abu Akleh, terwijl die onderweg was van het Sint-Jozefziekenhuis naar de Grieks-melkitische kathedraal”, schrijven de patriarchen Pierbattista Pizzaballa en Theofilus III in een maandag gepubliceerde verklaring.

Volgens de verklaring drongen agenten ook het Jozefziekenhuis binnen “en joegen de patiënten schrik aan”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ze “gebruikten disproportioneel geweld”, schrijven de patriarchen: niet alleen werden deelnemers aan de rouwstoet geslagen met wapenstokken, er zouden ook rookgranaten zijn geworpen en er zou met rubberen kogels zijn geschoten.

Er is met dit alles volgens de patriarchen sprake van “een ernstige schending van internationale normen en regels, waaronder het fundamentele mensenrecht op vrijheid van godsdienst, dat ook in een openbare ruimte in acht moet worden genomen”.

‘Spanning Israël-Heilige Stoel’

Ook de Vaticaanse diplomatieke delegatie in het Heilig Land was kritisch. Volgens een medewerker schond de politie met haar optreden “op zeer brutale wijze de godsdienstvrijheid”.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA voegde hij daaraan toe dat het voorval “een moment van spanning tussen Israël en de Heilige  Stoel” vormt, en “niet de eerste”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Israëlische politie heeft beloofd zowel de dood van Abu Akleh als de verstoring van haar uitvaart te zullen onderzoeken.

Ook stelde de politie dat er vooraf contact was met de familie van Abu Akleh. Er zou zijn afgesproken dat er geen nationalistische slogans te horen zouden zijn en er geen Palestijnse vlaggen meegedragen zouden worden in de stoet.

‘Niet in de hand’

Volgens persbureau AP zei Abu Aklehs broer dat zulke afspraken niet bestonden. De politie zou weliswaar hebben aangegeven geen slogans of vlaggen te willen, maar, aldus de  broer, “dat is iets dat wij niet in de hand hebben”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De katholieke Shireen Abu Akleh was een Palestijns-Amerikaanse journaliste die werkte voor nieuwsstation Al Jazeera.

Bestorming vluchtelingenkamp

Op 11 mei deed ze verslag van de bestorming van een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever door het Israëlische leger. Ze werd in het hoofd geraakt door een kogel en kwam om. Israëlische soldaten worden ervan verdacht het fatale schot te hebben gelost.

Abu Akleh droeg een blauw vest waarop ‘Press’ stond, en was daarmee herkenbaar als journalist. Ze deed al jarenlang verslag van de activiteiten van het Israëlische leger in de Palestijnse gebieden.

Bron: cruxnow.com