fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Paus benoemt eerste ambassadeur in sultanaat Oman

Selinde van Dijk-Kroesbergen 23 mei 2023
image
Aartsbisschop Nicolas Thevenin, apostolische nuntius van Egypte, viert de Mis in een kathedraal in Caïro op 1 mei 2021. Maandag maakte het Vaticaan bekend dat hij tot nuntius in Oman benoemd is. Foto: CNS - Mohamed Abd El Ghany, Reuters

De eerste pauselijke nuntius bij het sultanaat Oman is bekend. Maandag meldde het Vaticaan de benoeming van de Franse aartsbisschop Nicolas Thevenin.

Begin dit jaar sloten het Vaticaan en het sultanaat Oman een overeenkomst om volledige diplomatieke betrekkingen tot stand te brengen. Op 23 februari maakten ze bekend dat er een apostolische nuntiatuur in Oman zou komen en een Omaanse ambassade bij de Heilige Stoel.

Er zijn nu nog slechts zes landen over de hele wereld waar de Heilige Stoel geen enkele diplomatieke band mee heeft.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In een gezamenlijke persverklaring van de Heilige Stoel en het sultanaat stond in februari dat de actie gericht is op “het bevorderen van wederzijds begrip en het verder versterken van vriendschap en samenwerking” volgens “de principes van soevereine gelijkheid, onafhankelijkheid, territoriale integriteit en niet-inmenging”.

Vrijlating priester

De opening voor betere betrekkingen kwam in 2017, nadat een ontvoerde priester na 18 maanden gevangenschap in Jemen werd vrijgelaten. De rol van Oman was cruciaal bij zijn bevrijding.

De Heilige Stoel bedankte destijds in een verklaring degenen die hadden geholpen bij de vrijlating, “in het bijzonder zijne majesteit de sultanvan Oman en de bevoegde autoriteiten van het sultanaat”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dit resulteerde op 4 november 2022 in een telefoontje tussen de Omaanse minister van Buitenlandse Zaken en diens Vaticaanse ambtsgenoot, aartsbisschop Paul Gallagher.

Na het telefoongesprek werden de plannen voor het aanknopen van diplomatieke betrekkingen tussen het Vaticaan en Oman bekendgemaakt.

Diplomatieke Dienst

Gisteren maakte het Vaticaan dus de benoeming van de nuntius bekend. Thévenin (64) werkt sinds 1994 bij de diplomatieke dienst van het Vaticaan. Dit bracht hem in de Democratische Republiek van Congo, Libanon, Cuba en Bulgarije. Hij was ook een periode werkzaam bij de nuntiatuur van België en Luxemburg.

https://www.kn.nl/donaties/

Sinds november 2019 is hij de ambassadeur van de paus in Egypte en afgevaardigde van de Heilige Stoel bij de Arabische Liga.

Zes staten

Met de opening van de nuntiatuur in Oman blijven er zes staten over zonder officiële banden met de Heilige Stoel, zo meldt persbureau CNA: Saoedi-Arabië, Bhutan, China, Noord-Korea, de Malediven en Tuvalu. Er zijn apostolische afgevaardigden in vier landen: de Comoren en Somalië in Afrika en Brunei en Laos in Azië.

Onder paus Franciscus heeft het Vaticaan zijn diplomatieke inspanningen in de Arabische wereld aanzienlijk opgevoerd. Franciscus was de eerste paus die in 2022 het koninkrijk Bahrein bezocht.