fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Paus Franciscus beklaagt ‘spiraal des doods’ in Heilig Land

Courtney Mares - CNA 30 januari 2023
image
Israëlisch beveiligingspersoneel onderzoekt op 28 januari 2023 de plaats waar een schietincident plaatsvond, net buiten de oude stad van Jeruzalem. De paus en kerkleiders in Jeruzalem riepen het afgelopen weekend op tot vrede. Foto: OSV News - Ammar Awad, Reuters

Paus Franciscus riep zondag op tot vrede in het Heilig Land. Hij noemde de recente piek in het Israëlisch-Palestijnse geweld een “spiraal des doods” die niets uithaalt.

In zijn angelustoespraak uitte de paus zijn “groot verdriet” over de dood van de Palestijnen die stierven bij een Israëlische militaire aanval, evenals over de dood van de zeven Israëli’s die omkwamen bij een schietpartij buiten een synagoge in Oost-Jeruzalem.

Het kleine beetje vertrouwen dat er nog is tussen de twee volkeren neemt door “de spiraal des doods” alleen maar verder af, zei de paus.

Golf van geweld

“Sinds het begin van het jaar zijn tientallen Palestijnen gedood tijdens vuurgevechten met het Israëlische leger. Ik doe een beroep op de twee regeringen en op de internationale gemeenschap, om onmiddellijk en zonder vertraging andere wegen te zoeken, waar plaats is voor dialoog en een oprechte zoektocht naar vrede. Broeders en zusters, laten we hiervoor bidden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De oproep van de paus kwam na een golf van geweld in Israël en Palestina. Op vrijdagavond werden zeven Israëli’s gedood en drie verwond bij een schietpartij buiten een synagoge in Oost-Jeruzalem. Het was volgens persbureau AP de dodelijkste aanval op Israëli’s in vijftien jaar.

De schietpartij vond plaats op de dag na een Israëlische militaire aanval op de Westelijke Jordaanoever waarbij negen Palestijnen omkwamen. Ten noorden van Jeruzalem werd een andere Palestijnse man neergeschoten door Israëlische troepen.

Terughoudendheid en zelfbeheersing

De Latijnse patriarch van Jeruzalem sloot zich zondag aan bij andere christelijke leiders in Jeruzalem en waarschuwde dat de huidige “stand van zaken vrijwel zeker verdere wreedheden en angst zal brengen, die ons wegjagen van de zo gewilde vrede en stabiliteit die we allemaal zoeken”.

In een gezamenlijke verklaring van de patriarchen en andere hoofden van Kerken in Jeruzalem werden alle partijen opgeroepen tot “terughoudendheid en zelfbeheersing”.

https://www.kn.nl/donaties/

De leiders schrijven “deze betreurenswaardige situatie nauwlettend te volgen” en concluderen dat de geweldstoename “zichzelf in stand lijkt te houden. Het zal zeker doorgaan en zelfs escaleren, tenzij er resoluut wordt ingegrepen door gemeenschaps- en politieke leiders van alle kanten”, aldus de verklaring.

Respect

Ook vragen de patriarchen en leiders van de Kerken in Jeruzalem God om wijsheid en voorzichtigheid voor de politieke leiders die manieren proberen te vinden om het geweld te overwinnen en  “een rechtvaardige en vreedzame oplossing voor ons geliefde Heilige Land” tot stand te brengen.

Hierbij roepen ze op om elkaars geloofsovertuiging te eerbiedigen en respect te tonen voor alle heilige plaatsen en plaatsen van aanbidding.