<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Paus hoopt door crisis getroffen ‘modelland’ Libanon te bezoeken

Luuk van den Einden 23 maart 2022
image
Een havenexplosie richtte in augustus 2020 een grote ravage aan in de Libanese hoofdstad Beiroet. Het land gaat al jaren gebukt onder verschillende crises. Foto: CNS - Mohamed Azakir, Reuters

Paus Franciscus hoopt “binnenkort” een bezoek aan Libanon te brengen. Tijdens een ontmoeting met de president van dat land herhaalde hij dat het Vaticaan zich zorgen maakt over het door tegenslagen getroffen Libanon.

Michel Aoun, president van Libanon, was afgelopen maandag in het Vaticaan te gast bij paus Franciscus, waar zij spraken over de situatie in het land en verschillende gemeenschappelijke belangen. Aanleiding voor het gesprek was het 75-jarig bestaan van de betrekkingen tussen Libanon en de Heilige Stoel.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tijdens het gesprek herhaalde de paus zijn wens om een bezoek aan het land te brengen. “Binnenkort zal ik Libanon bezoeken. Dit is een beslissing die ik heb genomen, omdat Libanon een model voor de wereld blijft”, zei hij volgens de Vaticaanse persdienst. Een mogelijke datum voor een bezoek noemde hij niet.

Co-existentie tussen christenen en moslims

Paus Franciscus heeft Libanon al meerdere malen geprezen als voorbeeldland voor de vreedzame co-existentie van christenen en moslims. De helft van de inwoners is islamitisch en ruim een derde deel is christen. In de Libanese grondwet is een vaste verdeling van overheidsposities tussen aanhangers van beide religies bepaald; zo is de president altijd een maronitische katholiek.

Aoun liet weten dat zijn land uitkijkt naar een bezoek van de paus, dat hij “een sprankje hoop” noemde. Een pauselijk bezoek zou die modelrol bevestigen voor het oog van de wereld, denkt hij. “We beschouwen Libanon vandaag nog steeds als een centrum van convergentie in de wereld tussen het christendom en de islam.”

Economische malaise

Ook de sociaaleconomische toestand van Libanon kreeg de nodige aandacht tijdens het gesprek. Sinds 2019 gaat het land gebukt onder verpletterende economische malaise; in het voorheen tamelijk welvarende land leeft inmiddels tachtig procent van de bevolking in armoede.

“Libanezen – christenen en moslims – lijden onder de gevolgen van alle moeilijkheden en zijn vastbesloten om ze samen te verslaan.”
- Libanees president Michel Aoun

Daarnaast leven in het kleine land naast vijf miljoen Libanezen ook nog eens anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen. Op 4 augustus 2020 vond er een enorme explosie plaats in de haven van de hoofdstad Beiroet, met tweehonderd doden en duizenden gewonden als gevolg.

“We zijn onlangs getuige geweest van een massale emigratiegolf naar het buitenland”, met name onder hoogopgeleiden, vertelt Aoun. Deze uittocht “vormt een bedreiging voor de identiteit en het pluralisme in Libanon en draagt bij aan de verzwakking van de christelijke aanwezigheid in het Oosten.”

Solidariteit

Paus Franciscus liet tijdens het gesprek weten dat “de Heilige Stoel zich voortdurend zorgen maakt over Libanon.” Aartsbisschop Paul Gallagher, de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken, bracht in februari nog een bezoek aan het land. In september 2020 kwam Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin de inwoners van Beiroet een hart onder de riem steken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Libanese president bedankte paus Franciscus voor zijn “solidariteit met het Libanese volk tijdens de ongekende reeks crises. Libanezen – christenen en moslims – lijden onder de gevolgen van deze moeilijkheden en zijn vastbesloten om ze samen te verslaan”, aldus Aoun.

Bronnen: Vatican News, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.