<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Paus op dag van gebed en bezinning voor Libanon: ‘Stop uitbuiting Midden-Oosten!’

Salvatore Cernuzio 2 juli 2021
image
Paus Franciscus sprak in het Vaticaan met de leiders van alle christelijke Kerken in Libanon, Foto: CNS Photo - Vatican Media

“Geen voordelen meer voor enkelen die ten koste gaan van velen! Geen halve waarheden meer die belangrijker zijn dan de hoop van mensen! Geen uitbuiting meer van Libanon en het Midden-Oosten ten bate van buitenlandse belangen en winsten!”

Fluisterend klonk de stem van de paus donderdagavond in de Sint-Pieter aan het einde van een lange dag van gebed en bezinning voor Libanon, maar zijn woorden waren krachtig. Die waren het resultaat van een gesprek met de leiders van alle Kerken van het land.

Suggesties voor de toekomst

Die leiders waren in het Vaticaan bijeen geroepen om samen na te denken over het heden en de toekomst van het land dat al jarenlang geplaagd wordt door een ernstige politieke, economische en sociale crisis.

Franciscus sprak achter gesloten deuren met de religieuze leiders van de christelijke Kerken en hij luisterde naar hun verzoeken. Ook deed hij suggesties voor het werk dat de Libanese Kerk in elk bisdom moet uitvoeren om zich weer op te richten en “licht” te zijn in het land dat St.-Johannes Paulus II omschreef als “een boodschap”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Betekenisvolle momenten

De Dag voor Libanon was vol betekenisvolle momenten: het bidden van het Onzevader in het Arabisch bij het graf van Petrus, ook door de paus; de gezamenlijke wandeling naar de Sint-Pieter; en het oecumenische gebed, waarbij tussen de gewelven van de basiliek liederen en gebeden klonken in verschillende talen, waaronder het Syrisch en het Chaldeeuws.

Een aantal jongeren stak vervolgens ieder een kaars aan die ze aanreikten aan de religieuze leiders, als symbool van het vuur dat de hoop van het Libanese volk levend houdt.

Woorden van de paus waren voldoende

De paus verwees naar die vlam in zijn slotwoord en noemde die een boodschap, om het programmatische karakter van zijn suggesties te onderstrepen.

Er werd dan ook gezamenlijk document ondertekend; de woorden van de paus waren voldoende, beaamde kardinaal Bechara Boutros Raï, patriarch van Antiochië en het gehele Oosten van de Maronitische Kerk, tegen Vatican News.

“We keren met grote hoop terug naar Libanon”
- Kardinaal Bechara Boutros Raï

“Wij leiders van de Libanese Kerken moeten bij terugkomst de oproep van de paus toe gaan passen. Zijn slotwoord omvat ons hele programma. Er was geen persbericht of aanbevelingen nodig.”

Hij ging verder: “We hebben allemaal gezegd: dit is het resultaat van de gebedsbijeenkomst. Dit is het gemeenschappelijke en individuele werk dat ieder van ons in zijn eigen Kerk moet toepassen. We keren met grote hoop terug naar Libanon.”

Er was geen persbericht nodig, geen aanbevelingen om te schrijven. We hebben allemaal gezegd: hier is het resultaat van de gebedsbijeenkomst, dit zal ons gemeenschappelijk en individueel werk zijn dat elk in hun eigen Kerken zal worden toegepast. Met deze grote hoop keren we terug naar Libanon”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Libanezen zelf de hoofdrol geven

In zijn toespraak stelde paus Franciscus het geweten aan de kaak van degenen die hebben geprobeerd Libanon “tot zinken te brengen”.

“We moeten de Libanezen de kans geven om zelf de hoofdrolspelers te zijn van een betere toekomst van hun land, zonder onnodige inmenging”, zei hij.

Oproep aan de internationale gemeenschap

De paus richtte zich vervolgens tot de politieke leiders. Hij riep hen op om op de proppen te komen met “dringende en stabiele oplossingen voor de huidige economische, sociale en politieke crisis. Want er is geen vrede zonder rechtvaardigheid.”

Aan de internationale gemeenschap vroeg hij gezamenlijk de juiste voorwaarden te scheppen voor het land zodat Libanon “het pad van herstel kan inslaan”. Ook deed hij specifiek een oproep voor de Libanese vrouwen, als “verwekkers van leven en hoop voor iedereen”: “Dat zij gerespecteerd, gewaardeerd en betrokken worden bij de besluitvormingsprocessen in Libanon.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.