Paus Franciscus vindt dat de internationale gemeenschap moet onderzoeken of de militaire acties van Israël in Gaza een genocide vormen.
“Volgens sommige deskundigen heeft wat er in Gaza gebeurt de kenmerken van genocide”, zegt paus Franciscus in een nieuw verschenen boek. “Het moet zorgvuldig worden onderzocht om te bepalen of het past binnen de technische definitie die door juristen en internationale organen is geformuleerd.”
Fragmenten van het boek Hoop stelt nooit teleur: Pelgrims naar een betere wereld, werden op 17 november gepubliceerd door Vatican News, de Italiaanse krant La Stampa en de Spaanse krant El País.
De paus maakte de opmerking terwijl hij sprak over wereldwijde migratie, oorlogen, economische ontberingen en klimaatrampen die mensen dwingen hun thuisland te ontvluchten.
Zo prijst hij in het boek Jordanië en Libanon voor het verwelkomen van “miljoenen mensen die de conflicten in het gebied ontvluchten”.
“Ik denk in het bijzonder aan degenen die Gaza verlaten te midden van de hongersnood die onze Palestijnse broeders en zusters heeft getroffen omdat het zo moeilijk is om voedsel en hulp op hun grondgebied te krijgen”.
De uitspraken van de paus konden al gauw rekenen op kritiek van de Israëlische ambassadeur bij de Heilige Stoel, Yaron Sideman.
“Er was een genocidaal bloedbad op 7 oktober 2023 onder Israëlische burgers. Sindsdien heeft Israël zijn recht op zelfverdediging uitgeoefend tegen pogingen van zeven verschillende fronten om zijn burgers te doden”, aldus Sideman via X.
Het VN-Verdrag inzake de voorkoming en bestraffing van genocide omschrijft genocide als een daad dat “gepleegd wordt met de bedoeling een nationale, etnische, raciale of religieuze groep, geheel of gedeeltelijk, te vernietigen”
Formele erkenning van genocide door een natie of door het Internationaal Gerechtshof van de V.N. vereist dat ondertekenaars van het verdrag actie ondernemen om verdere daden van genocide te voorkomen en de verantwoordelijken te straffen.
Lees ook
Column | Ken je vijand |
Zuid-Afrika heeft op 29 december 2023 een beschuldiging van genocide tegen Israël ingediend bij het Internationaal Gerechtshof. Acht andere landen hebben formele ondersteunende klachten ingediend.
Hoewel het Hof Israël niet heeft opgeroepen om zich terug te trekken uit Gaza en alle operaties daar stop te zetten, droeg het Israël wel op om meer controle uit te oefenen op zijn leger om daden te voorkomen die gezien zouden kunnen worden als een bijdrage aan genocide.
Ook moet Israël ervoor te zorgen dat humanitaire hulp Gaza kan bereiken.
In een onlangs verschenen rapport uitte een speciale commissie van het Internationaal Gerechtshof “ernstige zorgen over schendingen van internationale humanitaire en mensenrechtenwetten in de bezette Palestijnse gebieden”.
De commissie waarschuwde voor “uithongering als oorlogswapen, de mogelijkheid van genocide in Gaza en een apartheidssysteem op de Westelijke Jordaanoever, met inbegrip van Oost-Jeruzalem”.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat zijn land het recht heeft om zich te verdedigen tegen Hamas, na de aanval van 7 oktober 2023. “Alleen al de bewering dat Israël genocide pleegt op de Palestijnen is niet alleen onjuist, het is schandalig”, aldus de premier.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.