De kerststal in het Libanese dorp Faraya was onlangs het doelwit van vandalen, die het kerstkind stalen en een pistool achterlieten. Het is niet de eerste keer dat er in de adventstijd spanningen rond religieuze symbolen ontstaan in het land.
In de nacht van 23 november werd de kerststal van het Libanese dorp Faraya doelwit van vandalen. Ze haalden het beeld van het kindje Jezus weg en lieten een pistool achter, dat later door kinderen werd aangetroffen.
Nadat het nieuws over het vandalisme bekend werd, escaleerde de situatie snel. Inwoners van het dorp zijn in protest de straat op gegaan en luiden de kerkklokken. De autoriteiten hebben hulptroepen moeten inschakelen om de gemoederen te bedaren en de situatie niet verder uit de hand te laten lopen.
Vandalisme tegen religieuze symbolen wordt in Libanon namelijk niet licht opgevat. Het land is een lappendeken van verschillende religies en bevolkingsgroepen. Sinds de economie in puin ligt en het land de zorg voor de miljoenen Syrische vluchtelingen binnen zijn grenzen niet meer aankan, komen spanningen tussen verschillende groepen steeds meer voor.
Aanvallen op religieuze symbolen worden vaak gezien als pogingen om een groep onder druk te zetten. Veel mensen denken dat dat ook het motief voor het incident in Faraya is. Zo ook de maronitisch-katholieke priester Charbel Salameh: “Moge God de mensen vergeven die ons proberen te destabiliseren”, zegt hij tegen CNA.
In de streek rond Faraya wonen vooral maronitische katholieken. “Wij blijven hier: dit is ons thuisland”, aldus Salameh. “Als kinderen van de Kerk bidden we voor de daders, zodat zij begrijpen dat onze gewijde plaatsen niet zo makkelijk aangetast kunnen worden.”
Ook vorig jaar vonden er in de adventsperiode aanvallen op christelijke symbolen plaats in Libanon. Zo werd in de plaats Mina een kerstboom overgoten met benzine en werd in Zaheriyah een molotovcocktail gegooid naar een kerstboom op een kerkplein. Beide aanvallen werden fel veroordeeld door verschillende politieke en religieuze leiders.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.