<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Tien jaar Syrische oorlog: paus bidt en Caritas start campagne

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 maart 2021
image
Na tien jaar burgeroorlog is de schade in Syrië enorm. Paus Franciscus bad afgelopen zondag voor vrede en de hulp van de internationale gemeenschap. Op de fotobeschadigde gebouwen in Damascus begin december 2020. Foto: CNS Photo - Omar Sanadiki, Reuters

Het is vandaag tien jaar geleden dat de burgeroorlog in Syrië uitbrak. Zondagmiddag bad paus Franciscus voor een einde aan het conflict en een hernieuwd engagement van de internationale gemeenschap voor de wederopbouw.

“Tien jaar geleden begon het bloedige conflict in Syrië, dat een van de ernstigste humanitaire rampen van onze tijd heeft veroorzaakt”, zei paus Franciscus na het angelusgebed op 14 maart.

De schade is enorm. De paus zei dat de oorlog “een onbekend aantal doden en gewonden heeft achtergelaten, miljoenen vluchtelingen, duizenden verdwenen, vernietiging, alle soorten geweld en enorm veel leed voor de hele bevolking, vooral voor de kwetsbaarsten, zoals kinderen, vrouwen en ouderen”.

Sprankje hoop

Hij riep opnieuw de strijdende partijen op “tekenen van goede wil te tonen, zodat er een sprankje hoop kan opengaan voor de uitgeputte bevolking”.

Verder drong hij er bij de internationale gemeenschap op aan zich constructief en ondersteunend in te zetten, “zodat”, zodra de wapens zijn neergelegd, het sociale weefsel kan worden hersteld en de wederopbouw en het economisch herstel kunnen beginnen”.

‘Syrische kinderen hebben niets dan oorlog gekend’

De katholieke liefdadigheidsorganisatie Caritas heeft inmiddels een campagne gelanceerd om Syrische kinderen te helpen aan de meest essentiële benodigdheden: voeding, onderwijs en medische zorg.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Syrische kinderen hebben niets dan oorlog gekend”, zegt Caritas op haar website. Volgens de organisatie gaan twee op de drie kinderen niet naar school.

“Het gebrek aan toegang tot onderwijs voor Syrische kinderen dreigt een verwoestende impact te hebben op de toekomst van het land. De onderwijssector heeft dringend middelen nodig. Verder zouden donoren interventies moeten financieren die bedoeld zijn om gezinnen uit de armoede te halen”, stelt Caritas.

Onder de armoedegrens

De overgrote meerderheid van de mensen in Syrië – zo’n 80 procent – leeft namelijk onder de armoedegrens. Naar schatting hebben 11,1 miljoen mensen een of andere vorm van humanitaire hulp nodig, onder wie 4,7 miljoen mensen die in 2020 in acute nood verkeerden. Kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een handicap en ouderen lopen het meeste risico.

De Wereldbank schat dat het conflict de Syrische infrastructuur voor ten minste 165,1 miljard euro aan schade heeft berokkend.

Ontsnappen aan de verschrikkingen van de oorlog

Volgens VN-vluchtelingenagentschap UNHCR hebben sinds 2011 meer dan 5,6 miljoen mensen Syrië verlaten.

De meerderheid van de vluchtelingen bleef in het Midden-Oosten. Meer dan de helft van hen woont in Turkije (3,6 miljoen in 2021) en nog eens 1,6 miljoen vluchtelingen woont in Libanon of Jordanië. Binnen Syrië zelf zijn er 6,7 miljoen ontheemden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In een videoboodschap benadrukte de paus eind vorig jaar het leed van deze mensen: “Mijn gedachten gaan vooral uit naar de mensen die hun huizen hebben moeten verlaten om te ontsnappen aan de verschrikkingen van de oorlog, op zoek naar betere levensomstandigheden voor henzelf en hun dierbaren.”

De paus vervolgde: “Ik doe een beroep op de internationale gemeenschap om alles in het werk te stellen om een terugkeer mogelijk te maken en de veiligheid en economische voorwaarden te garanderen die nodig zijn om dit te laten gebeuren. Elk gebaar, elke poging in deze richting is waardevol.”

Het regime van al-Assad

15 maart wordt beschouwd als het begin van de Syrische oorlog. Het conflict begon in 2011 toen er in het hele land demonstraties ontstonden tegen de heerschappij van president Bashar al-Assad. Een paar weken later probeerde het Syrische leger de opstanden de kop in te drukken door op demonstranten te schieten.

Het kwam tot een burgeroorlog tussen het Syrische regime en een aantal rebellengroeperingen. Tot de rebellen behoren gematigde groeperingen, zoals het Vrije Syrische Leger, islamisten zoals Tahrir al-Sham en Islamitische Staat, en Koerdische separatisten.

Met steun van Rusland en Iran versloeg het Syrische regime de rebellengroeperingen in 2018. Het regime van Assad heeft momenteel ongeveer 65 procent van het land heroverd. In de provincie Idlib zijn oppositie- en jihadistische groepen nog de baas.

‘Armoedebom’

Kardinaal Mario Zenari, de Vaticaanse ambassadeur in Syrië, zei dat na bijna een decennium van oorlog het Syrische volk nu is getroffen door een ‘armoedebom’ te midden van de coronaviruspandemie.

“Laten we allemaal tot de Heer bidden dat zo veel lijden in het geliefde en gekwelde Syrië niet zal worden vergeten en dat onze solidariteit hoop doet herleven”, zei paus Franciscus.

Bron: Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.