<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Vandalen stelen kruis uit kerk in Israël

Catholic News Agency 23 augustus 2021
image
De Broodvermenigvuldigingskerk in Tabgha, Israël Foto: CNA - Rafael Ben-Ari, Shutterstock

Onbekenden hebben een kruis gestolen uit een katholieke kerk in het Heilige Land, gebouwd op de plaats waar Jezus volgens de overlevering een wonder verrichtte door met vijf broden en twee vissen een menigte van 5000 mensen te voeden.

De Israëlische politie onderzoekt de diefstal van een ijzeren kruis van ongeveer 15 centimenter hoog uit de Broodvermenigsvuldigingskerk in Tabgha, zo meldde persbureau AFP.

Het kruis was ingebed in een openluchtaltaar gemaakt van vulkanisch basaltgesteente, dat werd gebruikt voor katholieke Missen die werden opgedragen langs de oevers van het Meer van Galilea waar de kerk zich bevindt.

‘Antichristelijke daad’

Georg Röwekamp, ​​een woordvoerder van de Duitse Vereniging van het Heilige Land (DVHL) die eigenaar is van de kerkelijke eigendommen, noemde de diefstal een “antichristelijke” daad.

“Omdat het kruis heel goed in de basaltsteen zat, was het geen toeval dat het verwijderd is”, aldus Rëwekamp tegen AFP.

Brandstichting

Dit is niet de eerste daad van vandalisme tegen de Broodvermenigsvuldigingskerk in de afgelopen jaren.

In juni 2015 werd er brand gesticht, waarbij de ingang van de kerk, het aangrenzende benedictijnenklooster en het pelgrimskantoor ernstig beschadigd werden. Op graffiti die op de kerk werd achtergelaten, stond in het Hebreeuws te lezen: “Alle afgoden zullen worden verpletterd.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een monnik en een medewerker moesten vanwege het inademen van rook in het ziekenhuis worden opgenomen. De brandschade werd geschat op 1 miljoen dollar. De Israëlische regering droeg bijna  400.000 dollar bij voor reparaties. In 2017 werd een 23-jarige Israëlische extremist veroordeeld voor deze brandstichting.

Christenen vaker doelwit

In de afgelopen jaren meldden christenen vaker aanvallen door groepen Israëlische kolonisten in traditioneel christelijke regio’s. Ook in Jeruzalem zijn aanvallen op christenen gedocumenteerd. De meeste christenen in Israël zijn Arabieren.

De benedictijnse Dormitio-abdij in Jeruzalem is de afgelopen jaren vijf keer vernield, onder meer met antichristelijke graffiti in het Hebreeuws. In 2014 probeerde een aanvaller de abdij in brand te steken.

Brandstichting op de Olijfberg

In 2020 was er een poging tot brandstichting op de Kerk van Alle Naties op de Olijfberg in Jeruzalem nabij de Tuin van Getsemane. Die kerk herbergt een stuk rots waar Christus de nacht voor zijn kruisiging gebeden zou hebben.

Een 49-jarige Joodse man had daar een ontvlambare vloeistof in de kerk gegoten en een vuur aangestoken. De brand kon snel worden geblust; wel raakte een Byzantijns mozaïek beschadigd.

Vandalisme

In 2017 vernielden vandalen glas-in-loodramen en een Mariabeeld in de Sint-Stefanuskerk in het Beit Jamal Salesiaanse klooster, 40 kilometer ten westen van Jeruzalem.

20e eeuws gebouw met oude wortels

De huidige Broodvermenigsvuldigingskerk werd gebouwd in de 20e eeuw, hoewel er tegen het midden van de vierde eeuw voor het eerst een kerk werd gebouwd. De huidige kerk bevat mozaïekvloeren uit de vijfde eeuw, die bij de brandstichting niet zijn beschadigd.

Het benedictijnenklooster dat bij de kerk hoort, werd gesticht in de 20e eeuw. Het huidige gebouw werd in 2012 geopend, inclusief een eigen oratorium voor de monniken dat werd gefinancierd met steun van de hulporganisatie Kerk in Nood.

Paus Johannes Paulus II bezocht de kerk tijdens zijn apostolische reis naar het Heilige Land in 2000.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.