<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Vertrekkend bisschop Zuid-Arabië wijst op vergeten oorlog in Jemen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 3 mei 2022
image
Bisschop Paul Hinder (80) legt zijn taken als apostolisch vicaris van Zuid-Arabië neer. Hij waarschuwt voor de humanitaire crisis als gevolg van oorlog in Jemen. Foto: CNS - Gregory A. Shemitz

De oorlog in Oekraïne verergert de humanitaire crisis en hongersnood in Jemen, zei de vertrekkend apostolisch vicaris van Zuid-Arabië tegen Vatican Media. Terwijl dertig miljoen mensen lijden, is er voornamelijk aandacht voor andere oorlogen en dreigt Jemen vergeten te worden.

De tachtigjarige Zwitserse kapucijn en bisschop Paul Hinder nam zondag afscheid, nadat hij meer dan een decennia als apostolisch vicaris op het Arabisch schiereiland diende. Hiervoor was hij onder andere apostolisch administrator van Noord-Arabië.

Massale voedselonzekerheid

De situatie in Jemen is nijpend. Meer dan de helft van de bevolking kampt volgens schattingen van de VN met voedselonzekerheid. Sinds maart 2015 hebben 4,5 miljoen mensen hun huis verlaten. Volgens de VN heeft ruim twee derde van de bevolking – wat neerkomt op 23,4 miljoen mensen – behoefte aan humanitaire hulp.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het bestand van twee maanden loopt bijna ten einde. Niemand weet volgens Hinder exact hoe Jemen er nu voor staat.

“Ik hoop dat de huidige wapenstilstand het begin zal zijn van serieuze onderhandelingen. Ik krijg de indruk dat de partijen de oorlog een beetje moe zijn en tot het inzicht zijn gekomen dat de oorlog niet op het slagveld gewonnen kan worden.”

Het blijft allemaal onzeker, vertelt Hinder. Hij denkt dat er groepen zijn die “op elk moment het vuur opnieuw kunnen openen”.

Wie is de verantwoordelijke?

Dat Jemen lijkt te zijn vergeten komt volgens de kapucijn onder andere door gebrek aan media-aandacht. “Sommige mensen zijn het gewoon zat om altijd hetzelfde nieuws te horen.”

En ook al is de crisis in Jemen zeker wel een onderwerp binnen de VN, er wordt weinig vooruitgang geboekt, zegt hij.

“Wie uiteindelijk verantwoordelijk is, is heel moeilijk te zeggen. Natuurlijk zijn er verschillende partijen bij het conflict betrokken: er is Saoedi-Arabië met zijn bondgenoten, er is Iran. Dan zijn er interne partijen, stammenkwesties, politieke belangen en economische belangen”, legt Hinder uit.

image
Een ontheemde man verzamelt afval in Sanaa, Jemen, op 17 januari 2022. Rebellen in Jemen drijven nog altijd mensen uit hun huizen. Foto: CNS - Khaled Abdullah, Reuters

“Theologisch gezien moeten we ook rekening houden met de duivel die er altijd is als de onruststoker – uiteraard zonder de verantwoordelijkheid van de betrokkenen te ontkennen. Tegelijkertijd doet deze realiteit me verder nadenken over het belang van de kracht van het gebed. Zoals Jezus ons in de evangeliën vertelde, zijn er enkele demonen die niet kunnen worden verdreven zonder gebed.”

Geen interesse in vrede

Hinder denkt dat veel mensen pas in actie komen als ze er zelf belang bij hebben. Hij geeft het voorbeeld van het geblokkeerde Suezkanaal. “Jemen kan alleen aan de horizon verschijnen als het Suezkanaal is geblokkeerd of als voorzieningen uit Azië en Afrika niet zoals voorheen passeren. Dan is er schrik.”

Hetzelfde geldt volgens hem als het gaat om de vredesonderhandelingen in Oekraïne. “Er zijn veel mensen die profiteren van alle wapenproductie”, legt hij uit. “Ik heb het gevoel dat velen misschien niet eens bijzonder geïnteresseerd zijn in het echte einde van de oorlog, en dit is de tragedie in de hele menselijke geschiedenis.”

https://www.kn.nl/donaties/

Hij denkt daarom ook dat veel mensen nog niet inzien dat de dertig miljoen mensen die in Jemen lijden, potentiële vluchtelingen zijn die hun heil in andere landen kunnen en andere werelddelen gaan zoeken. “Het lijkt alsof dit vaak vergeten wordt.”

Bron: Vatican News

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.