fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Zeker 41 doden bij kerkbrand in Egypte, onder wie veel kinderen

Luuk van den Einden 15 augustus 2022
image
Brandweerlieden bij de Abu Sifinkerk in Gizeh. Tijdens een brand op zondag zijn daar zeker 41 mensen omgekomen. Beeld: NOS

Bij een brand in een koptische kerk in de Egyptische stad Gizeh zijn zondag minstens 41 mensen omgekomen, onder wie meerdere kinderen. Waarschijnlijk veroorzaakte een kortsluiting de brand.

Hoeveel slachtoffers er precies te betreuren zijn, is nog niet bekend. De kerkelijke autoriteiten melden vooralsnog een dodental van 41. Onder hen zijn veel kinderen, maar hoeveel kinderen de brand niet hebben overleeft, is onduidelijk: de NOS meldt 10 minderjarige slachtoffers, volgens persbureau ACI MENA zijn het er zelfs 35.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Pastoor Abdul Masih Bakhit zou ook overleden zijn. Er zijn zeker zestien gewonden gemeld, maar mogelijk ligt het werkelijke aantal boven de vijftig.

Uitgang geblokkeerd

Enkele honderden mensen waren gisterenochtend bijeen in de Abu Sifinkerk in Gizeh voor een eucharistieviering. Volgens persagentschap Reuters vermoeden de autoriteiten dat een kortsluiting in het aircosysteem de brand heeft veroorzaakt.

Het vuur zou de uitgang geblokkeerd hebben en door sterke rookontwikkeling ontstond paniek onder de kerkgangers. Volgens ooggetuigen zijn mensen onder de voet gelopen en zijn sommigen van het dak zijn gesprongen om aan de brand te ontsnappen. In het pand bevindt zich ook een kinderopvang, wat het grote aandeel jonge slachtoffers kan verklaren.

“We bidden voor de gewonden en hebben het vertrouwen dat de hand van God medelijden met ons allen heeft.”
- Patriarch Tawadros II

“Tot nu toe tientallen dood, ook kinderen”, verklaart de zichtbaar aangedane ooggetuige Abu Bishoy tegen persbureau Al Jazeera. “Er waren kinderen binnen, we wisten niet hoe we hen konden bereiken.”

Zeker dertig ambulances hebben de gewonden naar ziekenhuizen in de omgeving vervoerd. Rond drie uur ’s middags had de brandweer het vuur onder controle. Het Openbaar Ministerie van Egypte stelt een onderzoek in, meldt Al Jazeera.

Condoleances

De Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi heeft het hoofd van de koptische Kerk telefonisch gecondoleerd. Hij liet via Facebook weten dat hij meeleeft met “de families van de onschuldige mensen die gestorven zijn en nu bij hun Heer zijn”. Daarnaast belooft hij financiële steun voor de nabestaanden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Tawadros II, patriarch van de koptische Kerk, heeft eveneens zijn medeleven betuigt met de families van de slachtoffers. “Vol rouw volgen we het tragische incident dat in Gizeh plaatsvond. We bidden voor de gewonden en hebben het vertrouwen dat de hand van God medelijden met ons allen heeft.”