fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

107 jaar oud, 80 jaar priester en nog altijd actief

KN Redactie 11 juli 2016
image
Pastoor Jacques Clemens - hier in een reportage van een aantal jaar geleden - is met zijn 107 jaar waarschijnlijk de oudste nog actieve pastoor ter wereld. (Screenshot: rtbf.be)

Priester Jacques Clemens viert vandaag zijn 107e verjaardag. De in het Waalse Nalinnes werkzame pastoor werd op 11 juli 1909 in Den Haag geboren.

Omdat hij altijd aan zijn Nederlandse nationaliteit heeft vastgehouden, is Clemens niet langer enkel de oudst levende man in België, wat hij in 2015 werd. Sinds 21 maart van dit jaar is hij ook de oudste Nederlandse man, en verder is Clemens de oudste man in de Benelux.

Tachtigjarig priesterjubileum

Jacques Clemens viert dit jaar bovendien zijn tachtigjarig priesterjubileum. Hij werd in 1936 priester gewijd en in 1958 benoemd tot pastoor van Nalinnes-Bultia, dat in het bisdom Doornik ligt, meldt rtbf.be. Toen hij een eeuw oud werd, ontving hij volgens de zender al felicitaties van niemand minder dan toenmalig paus Benedictus XVI.

Noodgedwongen minder gaan werken

In een interview met La Nouvelle Gazette voor zijn 105e verjaardag vertelde hij dat hij op zijn 102e noodgedwongen moest snoeien in zijn werkzaamheden, nadat hij door een val in het ziekenhuis was beland.

“Maar eenmaal terug thuis, had ik nog maar één idee in mijn hoofd: mijn werk weer opnemen. En dat heb ik gedaan. Maar ik heb mijn activiteiten verminderd.”

Oudste nog actieve pastoor ter wereld

Toch is hij waarschijnlijk de oudste nog actieve pastoor ter wereld. Blijkens de website van het dekenaat Thuin, waar zijn Sint-Benedictuskerk onder valt, viert pastoor Clemens nog iedere zaterdagavond de heilige Mis.

Volgens nu.nl vroeg Clemens toen hij 75 werd aan zijn bisschop of hij met emeritaat mocht. De bisschop, mgr. Jean Huard, vroeg hem aan te blijven tot er een opvolger zou zijn geworden. Mgr. Huard overleed in 2002.

Regelmaat

Gevraagd naar het geheim van zijn lange leven, wijst pastoor Clemens op het belang van regelmaat. Hij staat vroeg op en gaat vroeg naar bed. “En wanneer ik naar bed ga, slaap ik meteen”, zegt hij in La Nouvelle Gazette. “En ik neem mijn maaltijden altijd op hetzelfde tijdstip.”

Hij vervolgt: “Mijn levensduur is een verrassing voor mij, vooral omdat de eerste jaren van mijn leven niet gemakkelijk waren. Wij hadden een gebrek aan voedsel tijdens de Eerste Wereldoorlog.”