<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

1500 kilometer pelgrimeren voor het klimaat

Luuk van den Einden 17 augustus 2021
image
De deelnemers van de Klimaatpelgrimage hebben inmiddels Duitsland bereikt vanaf hun startpunt in Polen. Foto: GroeneKerken

In aanloop naar de Klimaattop in Glasgow trekken dertig pelgrims vanuit Polen naar die stad om vanuit het geloof aandacht te vragen voor klimaatverandering. Hun route loopt ook door Nederland, waardoor ook gelovigen hier hun zorgen hoorbaar kunnen maken.

De klimaatpelgrims, die afgelopen zaterdag vanuit de Poolse stad Zielona Góra zijn vertrokken, hebben een flinke reis voor de boeg. Bijna 1500 kilometer moeten ze afleggen, een afstand die ze in drie maanden tijd willen overbruggen. Het doel van hun pelgrimage is om aandacht te vragen voor klimaatverandering en om mensen na te laten denken over vervoer en energieverbruik.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het internationale groepje pelgrims trekt ook door Nederland. De verwachting is dat ze op 30 september in Overijssel de grens oversteken en dan via Apeldoorn, Zeist en Amsterdam IJmuiden bereiken, waar ze op 11 oktober per boot de oversteek naar Groot-Brittannië maken.

Kerkelijke bijdrage

In de dorpen en steden waar de klimaatpelgrims overnachten, zorgen de plaatselijke katholieke en protestantse kerken samen voor onderdak. “Maar ook kerken die niet op de route liggen, kunnen een bijdrage leveren”, zegt Petra Janssen van Vastenactie, dat samen met GroeneKerken de organisatie van de Nederlandse reisetappe in handen heeft.

“Op 10 oktober kunnen mensen individueel of vanuit hun kerk meelopen met de etappe van die dag”, zegt ze. Ook kunnen geloofsgemeenschappen hun handtekening zetten onder de Klimaatbrief, een petitie waarin gelovigen regeringsleiders oproepen om maatregelen tegen klimaatverandering te nemen.

Stem laten horen

“Vanuit de parochies en kerken willen we onze stem laten horen in het klimaatdebat”, zegt Janssen over het doel van deelname. “Ons perspectief is dat de aarde ons gegeven is door God; daar moeten we beter voor zorgen dan nu gebeurt.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vanaf 1 september gaat de aanmelding open voor wie mee wil lopen. Dan wordt ook de petitie gelanceerd; daarvan zullen alle kerken in Nederland bericht ontvangen. “We hopen op veel mensen die vanuit hun geloof mee willen lopen”, aldus Janssen.

Als de klimaatpelgrimstocht volgens plan verloopt, komen de pelgrims op 29 oktober aan in het Schotse Glasgow. Twee dagen later begint de VN-Klimaatconferentie, waar ook paus Franciscus bij aanwezig zal zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.