fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aangevallen Spaanse kardinaal: ‘Is het homofoob het gezin te verdedigen?’

KN Redactie 2 juni 2016
image
Kardinaal Antonio Cañizares Llovera (beeld: YouTube)

Een feministische organisatie in de Spaanse provincie Valencia vraagt de overheid een kardinaal te vervolgen die het “homo-imperium” (gay empire) en de genderideologie aan de kaak heeft gesteld.

Kardinaal Antonio Canizares, voormalig prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en thans aartsbisschop van Valencia, zei onlangs bij een preek: “Het gezin wordt vandaag gestalkt in onze cultuur, door eindeloos zware moeilijkheden, terwijl het aan ernstige aanvallen onderhevig is die voor niemand verborgen blijven.”

Sluipendst van al

“We hebben wetgeving die ingaat tegen het gezin, we hebben de daden van politieke en maatschappelijke krachten, waar de manoeuvres en daden van het homo-imperium nog bij komen, door ideologieën als het radicale feminisme, of – het sluipendst van allemaal – de genderideologie”, aldus Canizares. “Terwijl het gezin wordt aangevallen of afgebroken, worden de heiligste vormen van relatie tussen mensen geperverteerd”, voegde hij eraan toe.

‘Discriminatie en haat’

Vorige week dienden leden van het Feministisch Platform van Alicante een formeel verzoek bij de overheid voor de vervolging van Canizares vanwege “aanzetten tot discriminatie en haat” door middel van zijn preek. Ze werden ondersteund door vertegenwoordigers van linkse politieke partijen, zo meld de krant El Mundo.

Spijtbetuiging

Volgens de coördinatrice van de groep, Yolanda Diaz, zijn feministen “de straffeloosheid van kerkleiders zat” die “gender stereotypen verdedigen die discriminatie veroorzaken”. Zij spraken de hoop uit dat de vervolgers geen genoegen zouden nemen met een spijtbetuiging van de kardinaal. “Wij vragen het bestuur en het Openbaar Ministerie deze commentaren niet onbestraft te laten”, aldus Diaz, die stelt dat feministen werden vervolgd omwille van “de gelijkheid tussen mannen en vrouwen” en tegen het “heteronormatieve gezin”.

Paus Franciscus

De gouverneur van Valencie, Ximo Puig, klaagde Canizares uitingen aan en beschuldigde hem van “opstoken tot haat”, terwijl “heel de wereld begrijpt dat elke persoon kan liefhebben wie hij wil.” Hij citeerde paus Franciscus vraag: “Wie ben ik om te oordelen?”, een opmerking van twee jaar terug met betrekking tot homoseksuelen die vaak wordt gebruikt door hen die zich verzetten tegen de katholieke leer over de immoralitit van homoseksuele daden.

Homofoob?

Kardinaal Canizares heeft zijn vervolgers geantwoord met een persbericht waarin hij juristen uitdaagt aan te tonen wat er voor “homofoobs” aan zijn uitlatingen is. “De censuur en veroordeling die ik in een deel van de media moet ondergaan, door zekere groepen en zekere politici, doen denken aan periodes uit onze geschiedenis die echter nog recent zijn, waarin zij zekere preken en zekere prekers censureren en veroordelen”, aldus Canizares, daarmee herinnerend aan de vervolging van de katholieke geestelijkheid door socialisten voor en tijdens de Spaanse burgeroorlog, waarbij duizenden priesters en religieuzen omwille van hun geloof vermoord werden. “Is het homofoob op te komen voor het gezin?”, aldus de kardinaal. (KN/LifeSiteNews)