fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Aanpak misbruik blijft steken

KN Redactie 10 maart 2016
image
Kardinaal Sean O'Malley en paus Franciscus (Foto: AP)

Er is vrijwel niets gebeurd met de plannen om falende bisschoppen inzake seksueel misbruik aan te pakken.

Vorig jaar zomer kondigde paus Franciscus de vorming aan van een tribunaal dat onderdeel zou worden van de Congregatie voor de Geloofsleer. Die congregatie is belast met het onderzoek naar seksueel misbruik sinds moest worden vastgesteld dat bisschoppen massaal verzuimden op te treden.

Niets gebeurd

Volgens Vaticaanse medewerkers, die anoniem willen blijven, is er sinds de aankondiging van het tribunaal niets gebeurd met de plannen.
De paus liet vorig jaar zomer ook weten dat hij een speciale secretaris zou aanstellen bij de congregatie en dat er “voldoende middelen” zouden worden vrijgemaakt. Daarvan is tot op heden niets terechtgekomen.

Voornemens bevestigd

Volgens de Amerikaanse kardinaal Sean O’Malley, voorzitter van de pauselijke misbruikcommissie, heeft paus Franciscus onlangs zijn voornemens tegenover hem bevestigd. O’Malley, die het ernstig door seksueel misbruik geteisterde aartsbisdom Boston overnam, is vurig voorstander van zo’n tribunaal. Het verzuim van opeenvolgende voorgangers in Boston leidde sinds 2002 tot de ontmaskering van 249 misbruikpriesters en meer dan 1000 slachtoffers.

Duidelijk signaal

“Wij vertrouwen erop dat de aankondiging van de Heilige Vader dat hij een secretaris voor de disciplinaire afdeling wil benoemen is een duidelijk signaal dat zijn eerdere beslissingen zullen worden uitgevoerd”, aldus O’Malley.

Verrassing

Hoewel het Vaticaan al jaren onder druk staat om bisschoppen aan te pakken voor nalatigheid inzake seksueel misbruik werden veel bisschoppen verrast door de aankondiging van vorig jaar juni. Volgens goed ingevoerde bronnen zou de Congregatie voor de Geloofsleer van niets hebben geweten. (KN/CWN)