<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aanslagen in christelijke wijk Al-Qamishli

KN Redactie 23 mei 2016
image
Al-Qamishli na de aanslag (Foto: Free Syrian Press)

Een reeks aanslagen in de christelijke wijk van de Syrische stad Al-Qamishli hebben zaterdagavond minstens vijf levens geëist.

Serie aanslagen

De aanval werd uitgevoerd door verschillende IS-terroristen. In het uitgaansgebied wierpen zij handgranaten en schoten in het rond. Daarbij riepen ze “Allah is groot” en “IS zal blijven!”. Een of twee aanslagplegers werden door de lokale verdedigingsmilitie doodgeschoten. Een slaagde er wel in zijn bomgordel tot ontploffing te brengen.

Ravage

Foto’s van direct na de aanslag tonen een enorme ravage en brandende autowrakken. Volgens een van de bronnen hadden de terroristen ook boobytraps aangebracht.
Drie van de vijf dodelijke slachtoffers waren Assyrische christenen, wier namen en foto’s inmiddels zijn gepubliceerd. Bij het aantal doden zijn de aanslagplegers niet meegerekend.

Bedoeld als waarschuwing

Volgens verschillende bronnen zijn de aanslagen bedoeld als een “duidelijke boodschap aan de Aramese christenen in Al-Qamishli”. Na de verovering en religieuze en etnische zuiveringen in grote delen van Syrië en Irak zou Al-Qamishli hetzelfde lot te wachten staan.

Grimmig toekomstbeeld

De christelijke inwoners van de getroffen plaatsen moesten vluchten, zich bekeren tot de islam of de religieuze hoge djizja belasting betalen. Daarbij moesten ze een dhimmi contract tekenen die hen tot derderangsburgers maakt en zware achterstelling tot gevolg heeft. Zij die zich niet aan dit ‘contract’ houden, worden vermoord.

Koerdische milities

De afgelopen maanden stonden in het teken van toenemende spanningen in Noord-Syrië waarbij Koerdische milities steeds meer terrein proberen te veroveren. De reeks bloedige aanslagen op Aramese christenen op oudejaarsdag en de expansie van Koerdische milities naar dorpen en wijken met een Aramese of Arabische meerderheid hebben situatie verder verslechterd.

Bevolking gedecimeerd

De stad Al-Qamishli werd bijna een eeuw geleden gesticht door Joodse vluchtelingen en christelijke overlevenden van de genocide op Armeniërs, Arameeërs en Pontische Grieken. Zij zochten de veiligheid van het toenmalige Franse mandaatgebied. Inmiddels is de Joodse component verdwenen. Door discriminatie en onderdrukking is het percentage christenen in Al-Qamishli in 60 jaar tijd gereduceerd van 90% naar 10%. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.