<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aanslagen op drie kerken voorafgaand aan pausbezoek

KN Redactie 12 januari 2018
image
Een priester wijst op schade na de aanslagen op een van de drie kerkgebouwen in Santiago de Chili. (Foto: CNS photo/Christian Iglesias, Reuters)

Enkele dagen voor het pausbezoek zijn in de Chileense hoofdstad Santiago drie katholieke kerken met brandbommen bestookt.

Bij een ervan werd een briefje gevonden met onder meer het dreigement dat de volgende “in de toog” van de paus zou afgaan. Scheidend president Michelle Bachelet noemde de gebeurtenissen “erg vreemd, want het is niet iets dat aan een specifieke groep kan worden toegeschreven”.

Linksradicale retoriek

Het aangetroffen briefje was in het Spaans geschreven, maar bevatte lettertekens die typerend zijn voor linksradicalen.
De autoriteiten verwachten dat tijdens de pausbezoeken geprotesteerd zal worden met betrekking tot seksueel misbruik. De Kerk in Chili zou daar nog weinig werk van gemaakt hebben. Vooral heerst boosheid dat paus Franciscus tegen adviezen in een bisschop heeft benoemd die misbruik door ’s lands grootste kerkelijke dader zou hebben verdoezeld.

‘Vrij om te kiezen’

Het briefje luidt verder dat “wij ons nooit zullen onderwerpen aan de heerschappij die jij over onze lichamen wilt, onze ideeën en handelen, omdat wij geboren zijn om vrij onze weg te kiezen. Tegen iedere monnik en non, tegen iedere prediker. Vrije lichamen, onzuiver en wild.”

Bommen in je toog

Verder laten zij weten de “walgelijke moraal” van de paus met het “vuur van de strijd” willen aanvallen. “paus Franciscus, de volgende bommen zullen in je toog zitten!”

Kosten

Volgens Crux zou de politie bij een vierde kerk een brandbom onschadelijk hebben gemaakt. Daarbij was met graffiti op een muur gespoten die de kosten ter discussie stellen “terwijl de armen sterven”.
Paus Franciscus bezoekt het land van 15 tot 18 januari. (KN/CH)