<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aantal deelnemers Red Wednesday verdubbeld

Sjoukje Dijkstra 24 november 2020
image
De Bossche Sint-Jan bij een eerdere editie van Red Wednesday. Foto: Kerk in Nood

Voor de derde keer vindt morgen in Nederland de actie Red Wednesday plaats, een jaarlijks initiatief van Kerk in Nood. Kerken worden hierbij rood verlicht om aandacht te vragen voor christenvervolging en godsdienstvrijheid. Het aantal kerken dat meedoet is meer dan verdubbeld, van 47 vorig jaar naar 113 dit jaar.

Volgens Dennis Peters van Kerk in Nood betekent de verdubbeling dat kerken de urgentie inzien. “Het feit dat kerken willen meedoen, er echt werk van willen maken, er tijd en energie in willen steken met vrijwilligers, laat zien dat ze het belangrijk vinden. Nu meer dan vorig jaar.” Daarbij spelen recente aanslagen in Nice en Wenen ook mee, denkt hij.

Kerken én andere gebouwen rood verlicht

Wereldwijd doen jaarlijks duizenden kerken en instellingen mee aan Red Wednesday. Op de Filipijnen hebben bisschoppen Red Wednesday zelfs op de kerkkalender gezet. Daar doen dan ook de meeste kerken mee.

“We zijn ook in eigen land steeds minder vrij in ons geloof”

Dit jaar riep Kerk in Nood op de website ook overheidsinstellingen op om mee te doen. Volgens Peters is daar niet actief op ingezet, maar is het wel het plan voor volgend jaar om de actie nog breder te trekken, en zowel overheid als andere religieuze instellingen, zoals moskeeën en synagogen, te vragen om mee te doen.

Godsdienstvrijheid onder druk

In Engeland, waar de internationale actie breed gedragen wordt, gaf de overheid een paar jaar geleden al het signaal dat godsdienstvrijheid een belangrijk mensenrecht is met het rood verlichten van het parlementsgebouw Westminster Palace. Dit jaar wordt het beroemde Cristo Redentor-beeld in Rio de Janeiro in Brazilië rood verlicht.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Peters geeft aan dat het hem ook mooi lijkt als de overheid in Nederland Red Wednesday op zo’n manier zou ondersteunen. Hij benadrukt dat het niet alleen gaat om christenvervolging, maar ook om godsdienstvrijheid. Beide staan onder druk, zo blijkt uit de rapportages die Kerk in Nood jaarlijks uitbrengt over christenvervolging en godsdienstvrijheid.

Corona als excuus

“Als je kijkt naar godsdienstvrijheid in alle landen, lijkt de situatie gelijk aan die van 2018. Zij het dat er nog een paar landen bij gekomen zijn, waar godsdienstvrijheid niet meer vanzelfsprekend is.” Dat zijn onder andere Mozambique en Burkina Faso. 61 procent van de wereldbevolking leeft in landen zonder echte godsdienstvrijheid. In 38 landen is volgens de cijfers van Kerk in Nood sprake van ernstige discriminatie en vervolging.

Peters vertelt dat daarbij geconstateerd werd dat corona door sommige regimes werd aangegrepen om kerken te sluiten. Dat gebeurt op grote schaal in China. “Online vieringen worden streng gecontroleerd en zelfs verboden, mensen worden in de cel gegooid voor het volgen ervan.”

Minder vrij in eigen land

Ook in eigen land staat de vrijheid onder druk. “Uit een enquête onder de achterban van Kerk in Nood bleek dat veel mensen zich wel vrij voelen, maar langzaam zijn we feitelijk minder vrij in ons geloof.”

“We roepen iedereen op om woensdag rood te dragen”

Dat komt mede door corona, denkt Peters. “Met de beperkingen vanuit de overheid zie je dat godsdienstvrijheid toch onder druk komt te staan. Ik las in Trouw een artikel over hoe het mensenrecht godsdienstvrijheid aan het verschuiven is van vrijheid naar meer gelijkheid. Dan is de vraag bijvoorbeeld: Hoe vrij mogen scholen zijn? Of moeten we precies hetzelfde denken? Dat merk je aan discussies rondom de uitlatingen van onderwijsminister Arie Slob, en onderwerpen als euthanasie en abortus. Natuurlijk is het bij lange na geen vervolging of discriminatie. Als je hier in Nederland gediscrimineerd wordt om je geloof, kun je gewoon naar de rechter stappen.”

Sneeuwbaleffect

Hoewel er meer kerken meedoen met Red Wednesday zijn er in verband met corona minder vesperdiensten dan vorig jaar. Als er al georganiseerd worden, zijn ze in kleiner verband. De geplande vesperdienst in de Sint Jan in Den Bosch gaat bijvoorbeeld vanwege corona niet door.

Wel komt er op woensdag om 20.00 uur een online Zoom-meeting met de deelnemende kerken. Via de site van Kerk in Nood kunnen mensen zich daarvoor aanmelden. “We roepen iedereen op om die dag bijvoorbeeld rood te dragen en hun solidariteitsbutton op te spelden. Op onze site staat ook de lijst van deelnemende kerken. Wie weet inspireert het mensen om voor volgend jaar ook met de eigen parochie mee te doen… Zo ontstaat het sneeuwbaleffect wat we hier graag willen hebben.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.