<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aartsbisschop Athene: ‘We houden de hulp aan vluchtelingen niet meer vol’

Jonathan Luxmoore - OSV News 21 augustus 2020
image
Deze vluchtelingen hebben geluk. Zij mogen het kamp in Lesbos verlaten en worden overgebracht naar andere Griekse steden. Foto: CNS photo - Costas Baltas, Reuters

Aartsbisschop Sevastianos Rossolatos van Athene luidt de noodklok. De katholieke Kerk kan de hulp aan alle bootvluchtelingen die ze opvangt niet meer volhouden, wanneer er geen extra hulp komt.

De enige katholieke parochie op Lesbos voorziet vluchtelingen van voedsel met behulp van de Sant’Egidio-gemeenschap. De kerkelijke hulporganisatie Caritas helpt vluchtelingen die in de straten van Athene slapen. Zij hebben dringend meer hulp vanuit het Westen nodig.

Aantallen nemen toe

“Zolang er oorlog en armoede in het Midden-Oosten bestaan, zullen de vluchtelingen blijven komen en de problemen aanhouden”, zegt de aartsbisschop en voorzitter van de Griekse bisschoppenconferentie. “Maar ons land zal hen nooit verlaten, zeker niet in zulke omstandigheden en daarom vragen we om meer hulp.”

Sinds Turkije in februari de  kust- en landsgrenzen weer heeft geopend, is de toestroom van de vluchtelingen verzesvoudigd. Lesbos ligt niet ver van de Turkse kust, en omdat EU-wetgeving stelt dat het eerste land waar vluchtelingen aankomen verantwoordelijk is voor hun opvang, reizen velen vanuit Lesbos door naar Griekse steden.

Onmenselijke en onwaardige toestanden

Op 11 augustus zei Maria Alverti, directeur van Caritas Griekenland, nog tegen Vatican News dat de condities waarin de vluchtelingen nu worden opgevangen “onmenselijk en onwaardig” waren. 32.000 Vluchtelingen bevinden zich in de vluchtelingenkampen op Lesbos, Chios, Samos en andere eilanden. De coronacrisis heeft velen opgehouden vanwege vertragingen in de asielaanvragen.

Minstens 16.000 van hen zitten op het moment vast in Kamp Moria in Lesbos. Zijn hebben te kampen met voedseltekorten, misbruik en geweld.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.