fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aartsbisschop: ‘Geloven betekent ook strijden’

KN Redactie 14 juni 2016
image
Mgr. Giampaolo Crepaldi: Het is onmogelijk het positieve te verkondigen zonder ook het kwaad te bestrijden. (beeld: YouTube)

“De verdediging van niet-onderhandelbare waarden houdt ook een soort strijd in.”

“Het gaat erom aan onjuiste wetten weerstand te bieden op straat, in het parlement en in de media. Men moet ervoor vechten dat zo’n wet niet wordt aangenomen. Zo moet ook een juiste wet door rechters tegen aanvallen verdedigd worden”, meent aartsbisschop Giampaolo Crepaldi van Triëst. “De verdediging en bevordering van niet-onderhandelbare grondslagen vereist een strijdbare mentaliteit. In het denken van veel christenen bestaat echter dit begrip niet meer.”

Schoonheid

“Men denkt bijvoorbeeld dat het juister, gepaster en ook christelijker is, de schoonheid van het geloof te laten zien, in plaats van zich bezig te houden met onjuiste dingen. Men denkt dat het geloof in laatste instantie als een oppositie, een ontkenning wordt gezien, meer als een nee-zeggen tot dit of dat dan als verkondiging. Velen denken dat een christelijk echtpaar van de schoonheid van dit bestaan getuigen moeten, in plaats van de straat op te gaan om anderen te hinderen er geen deel aan te hebben.”

Alibi

“Naar mijn mening is dit beroep op het positieve in de verkonding waar en juist”, schrijft de aartsbisschop in zijn boek A compromesso alcuno. Fede e politica dei principi non negoziabili (‘Compromisloos. Geloof en politiek van de niet-onderhandelbare waarden’, 2014). “Eerst komt de verkondiging, dan de aanklacht. Het positieve heeft altijd voorrang.” Maar, waarschuwt mgr. Crepaldi: “Het is onmogelijk het positieve te verkondigen zonder ook het kwaad te bestrijden. Zonder dit bestanddeel wordt het getuigenis voor het positieve tot alibi voor een gemankeerd engagement.” (KN/Katholisches.info)