<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aartsbisschop Lahore: kerken waren beschermd ‘maar niemand had aan het park gedacht’

KN Redactie 30 maart 2016
image
Christelijke vrouwen in Lahore rouwden maandag tijdens de uitvaart om hun familieleden die omkwamen bij de aanslag van zondag. (Foto: AP)

De Pakistaanse regering had gezorgd voor “alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen om de kerken te beschermen – maar niemand had aan het park gedacht”.

Dat zegt aartsbisschop Sebastian Francis Shaw van Lahore, terugkijkend op de bomaanslag van zondag in een park in zijn stad.

‘Kinderen die gewond of vermoord waren’

“Ik ben aan ieder bed en bij ieder slachtoffer geweest, van welk geloof ook”, zei mgr. Shaw tegen Kerk in Nood. “Het was waarlijk moeilijk, omdat ik zoveel kinderen zag, slechts vier of vijf jaar oud, zowel christenen als moslims, die gewond of vermoord waren door deze vreselijke aanval.”

‘Hoop niet opgeven’

“Tegen mijn eigen gelovigen”, voegde de aartsbisschop toe, “zei ik dat zij de hoop niet moeten opgeven omdat we, zelfs als we door een periode van ernstige moeilijkheden gaan, moeten leren weer op te staan, zoals Christus in staat was weer op te staan ondanks dat Hij het kruis droeg.”

“En wij ook”, aldus mgr. Shaw, “moeten, terwijl we ons eigen kruis dragen, in staat zijn weer overeind te komen en vooruit te gaan. Want God is bij ons, en zal dat altijd zijn.”

‘Angst wordt nu groter’

In een interview met Spiegel Online zei mgr. Shaw dat de angst onder de christenen in de miljoenenstad groeit.

“Natuurlijk hadden wij met het oog op de dreigingen en aanslagen op christenen voorheen al angst, en heerste er onzekerheid. Maar normaal gesproken kunnen wij ons geloof praktiseren. Pakistaanse veiligheidskracht beschermen ons, en we hebben ook geleerd, op onszelf te letten. Door de aanslagen wordt de angst nu echter groter.”

Aanslag gericht op regering en christenen

Bij de aanslag kwamen 72 mensen om en raakten er honderden gewond. De terreurdaad werd opgeëist door een afsplitsing van de Pakistaanse Taliban, Jamaat-ul-Ahrar.

Een woordvoerder van de groep zei volgens KNA dat de aanslag gericht was tegen zowel de Pakistaanse regering als de kleine christelijke minderheid in het land. (CC/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.