<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aartsbisschop looft katholieke Kobe Bryant: ‘Zeer gelovige man’

KN Redactie 29 januari 2020
image
Basketballegende Kobe Bryant en zijn 13-jarige dochter Gianna kwamen beide om het leven bij een helikopterongeluk. CNS Photo/Stephen R. Sylvanie - USA TODAY Sports via Reuters

Enkele uren voordat hij bij een helikopterongeluk om het leven kwam, ging de Amerikaanse basketballegende Kobe Bryant nog naar de Mis in zijn parochiekerk. “Hij was een erg goede katholiek.”

De wereldberoemde basketballer overleed zondag nadat een privéhelikopter waarin hij zat, neerstortte in de Amerikaanse staat Californië. Behalve Bryant waren ook zijn dertienjarige dochter Gianna en zeven anderen aan boord van de helikopter. Geen van hen overleefde het ongeluk.

Achterin de kerk

Vlak voor het ongeluk gingen Bryant en zijn dochter naar de vroege Mis in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw, Koningin der Engelen, zo liet parochiepriester Steve Sallot weten aan de Amerikaanse tv-zender KCBS.

De 41-jarige Bryant, zijn vrouw Vanessa en hun vier dochters bezochten de kerk regelmatig. Tijdens de Mis gingen de basketballer en zijn gezin meestal achterin de kerk zitten om geen aandacht te trekken.

Gelovig man

Bryant, die in 2016 stopte met basketballen, liet zich niet vaak uit over zijn katholieke achtergrond, maar “hij was absoluut een gelovig man”, zei de parochiepriester.

Dat beaamde ook de aartsbisschop van Los Angeles, Jose Gomez. “Hij was een erg goede katholiek, een gelovige katholiek”, zei Gomez tegen Catholic News Service.

Katholieke familie

“We bidden voor zijn eeuwige zielenrust, voor die van zijn dochter die ook is overleden en voor heel zijn familie. Het moet een enorm moeilijke tijd zijn voor zijn familie. Laten we voor hem en zijn familie bidden”, vervolgde de aartsbisschop.

Kobe Bryant werd in 1978 in Philadelphia geboren en werd katholiek opgevoed. Hij en zijn vrouw Vanessa trouwden voor de Kerk in Dana Point, Californië, en voedden hun vier dochters katholiek op.

Beschuldigd van verkrachting

Bryant vierde grote successen als basketballer, maar maakte in 2003 een donkere periode door toen een negentienjarige vrouw hem beschuldigde van verkrachting.

Bryant gaf later toe dat ze met wederzijdse instemming seks hadden gehad, maar ontkende haar verkracht te hebben. De zaak werd uiteindelijk buiten de rechtbank geschikt.

Gesprek met een priester: ‘keerpunt’ in Bryants leven

Zijn huwelijk had hevig te lijden onder de affaire. In een interview met het Amerikaanse blad GQ zei hij in 2015 dat zijn katholieke geloof hem er in die periode doorheen had geholpen.

“Wat me in dat proces echt heeft geholpen, was een gesprek met een priester”, zei Bryant. “Het was eigenlijk best grappig. Hij keek me aan en zei: ‘Heb je het gedaan?’, en ik zei: ‘Nee, natuurlijk niet.’ Toen vroeg hij: ‘Heb je een goede advocaat?’ en ik zei ‘Ja, hij is geweldig. Toen zei hij: ‘Laat het los. Ga verder. God geeft je niets dat je niet aankunt en het is nu in zijn handen. Dit is iets wat je niet kunt controleren. Laat het gewoon los.’”

Bryant noemde dat gesprek “een keerpunt” in zijn leven.

Reacties medeparochianen

In verwijzing naar dat interview schreef Bryants medeparochiaan Christina Ballestero op Twitter dat “zijn beslissing om te leunen op zijn geloof en op Gods genade en om een betere man te worden na die spijtige keuze, inspirerend was”.

Een andere parochiaan, Tommy Tighe, tweette dat hij Bryant en zijn gezin regelmatig in de kerk zag en dat hij dat nooit zou vergeten. “Mogen de gekruisigde Christus en zijn Moeder van de Smarten bij Kobe’s vrouw, dochters en familie zijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.