fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aartsbisschop Mosoel waarschuwt Westen: ‘IS komt naar jullie samenleving’

KN Redactie 15 december 2016
image
De Syrisch-katholiek aartsbisschop van Mosoel, mgr. Petros Mouche, sprak woensdag in Den Haag. (Foto: AP)

De westerse samenlevingen lopen ook gevaar door strijders van terreurgroep Islamitische Staat.

Dat zei de Syrisch-katholieke aartsbisschop van Mosoel Petros Mouche gisteren tijdens een bijeenkomst in het gebouw van de Tweede Kamer, meldt Elsevier.nl. Ook vroeg hij westerse landen om christenen uit Syrië en Irak als vluchtelingen op te nemen.

Jihadisten ‘komen naar jullie samenleving’

Mgr. Mouche sprak daar op uitnodiging van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt over onder meer het gevaar dat volgens hem het Westen boven het hoofd hangt: “In het Westen is Daesh (IS – red.) een onderdeel van de samenleving en genieten strijders de bescherming van de staat.”

De jihadisten “komen naar jullie samenleving met het gif dat ze met zich mee dragen, en zullen jullie een cultuur opdringen die geen rekening houdt met mensenrechten, mensen vernedert en culturen vernietigt”.

Inname Mosoel door Islamitische Staat

Aartsbisschop Mouche ontvluchtte net als vele anderen in 2014 Mosoel toen IS de stad innam. Mosoel ligt in de vanouds door veel christenen bewoonde Vlakte van Ninive.

De uittocht van christenen was overigens al eerder begonnen, vertelde hij. Sinds Saddam Hoessein in 2003 werd verdreven, was er sprake van agressie tegen Iraakse christenen.

‘Ultieme slag op Iraaks christendom’

De opkomst van Islamitische Staat in 2014 was volgens de aartsbisschop echter de “ultieme slag op het Iraakse christendom”. Hij vertelde hoe christenen en andere niet-moslims voor de inmiddels bekende keuze werden gesteld: een speciale belasting betalen, moslim worden, het IS-gebied verlaten of gedood worden.

‘Wat is een genocide anders dan dat?’

In navolging van vele anderen stelde ook mgr. Mouche dat wat IS doet, genocide genoemd moet worden. “Ze hebben ons ontworteld en onze cultuur vernietigd en wilden ons doden en onze vrouwen verkrachten, zoals ze met andere niet-moslims hebben gedaan. Wat is een genocide anders dan dat?”

Onder meer het Europees Parlement, de Huizen van Afgevaardigden van de VS en Australië, het Britse Lagerhuis en de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa hebben het optreden van IS tegen minderheden inmiddels tot genocide bestempeld.

CDA’er Omtzigt pleitte er onlangs met Europarlementariër Adaktusson en het Brits Hogerhuislid Lord Alton voor buitenlandse IS-strijders voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te brengen vanwege genocide.

Pleidooi opvang christelijke vluchtelingen

Mgr. Mouche vertelde hoe veel christenen zijn gevlucht naar onder andere Koerdistan. Hoewel hij de Koerden dankbaar is voor de hulpt, merkte hij ook op: “Het Koerdische volk is ook moslim en is niet zuiver van radicalen die ons niet accepteren als christenen.”

Hij pleit ervoor dat Europese landen christenen uit Irak en Syrië als vluchtelingen opvangen. “Ik kan u verzekeren dat wij, de christenen, geen Daesh zijn.”

Eerste Mis in Qaraqosh in twee jaar

Mgr. Mouche was recent celebrant van de eerste heilige Mis in twee jaar in het op IS terugveroverde Qaraqosh de (Elsevier/KN)