<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Acht nieuwe artikelen van Titus Brandsma gevonden

Sanne Gerrits 16 september 2019
image
Titus Brandsma

Onderzoekers van het Titus Brandsma Instituut hebben acht nieuwe artikelen van de hand van Titus Brandsma ontdekt.

De artikelen, verschenen in het arbeidersblad De Voorhoede, verschenen in 1907 en 1908. Titus Brandsma studeerde in die tijd in Rome en schreef vanuit de Eeuwige Stad.

Onderzoekers Ineke Cornet en Inigo Bocken stuitten op de artikelen door hun werk aan de intellectuele biografie van Titus Brandsma. Hiervoor onderzochten zij de documenten die verzameld waren voor Brandsma’s zaligverklaring, die in 1985 plaatsvond.

Correspondentie met Aalberse

“We ontdekten correspondentie tussen Titus Brandsma en professor Aalberse in de Aalberse-archieven van het KDC”, zegt Cornet. “Deze professor was verantwoordelijk voor het Katholiek Sociaal Weekblad, opgericht om thema’s te doordenken op basis van de encycliek Rerum Novarum. Het wilde de situatie van de arbeidersklasse verbeteren en de rechten en plichten van iedere betrokkene doordenken.”

Titus Brandsma schreef een vijftiental artikelen voor het Katholiek Sociaal Weekblad.

Katholieke thema’s uitgelegd: o.a. de zondagsrust

“In een brief aan één van zijn medebroeders lazen we dat er meer artikelen moesten zijn”, vertelt Cornet. Het bleek om acht artikelen te gaan in De Voorhoede, een blad voor de arbeiders zelf. “Hierin werden katholieke thema’s aan hen uitgelegd. Er wordt bijvoorbeeld in opgeroepen om te gaan stemmen. Wel op de katholieke partij natuurlijk.”

Titus Brandsma schreef onder andere over de zondagsrust, een voor arbeiders belangrijk thema. Ook deed hij verslag van de onderwijskwestie in Italië en een vrouwencongres in Rome.

‘Een unieke vondst’

De nieuwe vondst past bij wat al bekend is over Titus Brandsma. Hij schreef ook op latere leeftijd veel voor verschillende bladen. De nieuwe vondst zou volgens de onderzoekers kunnen betekenen dat Titus Brandsma het katholiek sociaal denken hoog op zijn agenda had staan.

Onderzoeker Inigo Bocken spreekt van “een unieke vondst, die nog meer laat zien dat de situatie van de arbeidersklasse Titus na aan het hart lag. En dat dit thema vaak onterecht over het hoofd wordt gezien”.

Eeuwfeest Nijmeegse universiteit

In de toekomst zullen de teksten vrij worden gegeven op titusbrandsmateksten.nl. Wellicht volgt er ook een publicatie over het gehele katholiek sociaal denken van de zalige karmeliet.

De nieuwe intellectuele biografie van Titus Brandsma moet in 2023 verschijnen, bij gelegenheid van het honderdjarig jubileum van de Nijmeegse universiteit. Brandsma werd in 1923 hoogleraar aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen. In het collegejaar 1932-1933 was hij er rector magnificus.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.