<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

‘Bejaarde betoger die werd neergeslagen was katholieke vredesactivist, zeker geen antifa’

Catholic News Service 12 juni 2020
image
Vredesactivist Martin Gugino (75) vlak nadat hij gevloerd werd door agenten tijdens een betoging in Buffalo, New York, op 4 juni. Foto: CNS photo/Jamie Quinn, Reuters

De katholieke activist Martin Gugino is al zijn leven lang anti-oorlog, anti-honger, anti-geweld. Maar het enige ‘anti’ dat hem niet past, zo zeggen vrienden van hem, is ‘antifa’. Dat predicaat probeerde president Donald Trump op hem te plakken nadat Gugino door de politie was neergeslagen tijdens een anti-racismebetoging in de VS.

In een tweet zei Trump dat Gugino een “ANTIFA-provocateur zou kunnen zijn”. Hij insinueerde dat de 75-jarige expres hard viel, verwijzend naar de wijdverspreide video waarin hij op de grond viel nadat hij door de politie was geduwd.

‘Antifa’ is een term die wordt gebruikt voor extreemlinkse actievoerders die gewelddadige tactieken gebruiken tijdens massaprotesten.

Arbeidersbeweging

Maar Gugino behoort nu net tot een heel ander soort beweging, een die staat voor geweldloos verzet: de Catholic Worker Movement. Deze katholieke arbeidersbeweging ontstond tijdens de economische crisis van de jaren 30, en zet zich van oudsher in voor armen en werklozen. Boegbeeld hiervan was Dorothy Day, voor wie in Rome een zaligverklaringsproces loopt.

“Martin Gugino is een van de zachtaardigste mensen die op aarde rondloopt”
- Mark Coleville, Catholic Worker Movement

Dat deze beweging ook aan gewelddadig protest zou doen is “een beeld dat sommigen van ons hebben”, aldus Mark Coleville, een van de oprichters van de Amistad Catholic Worker-gemeenschap in New Haven, Connecticut. Maar dat beeld behoeft nodig bijstelling. “Niet veel van ons zijn bedreven in het springen over hekken.”

Vreedzame methodes

Coleville, die al ongeveer 15 jaar met Gugino meedoet aan protesten, plaatste op Twitter diverse foto’s waarop te zien is hoe Gugino aan vreedzame betogingen meedoet, en ook het gesprek aangaat met Trump-aanhangers.

Dat zijn de protestmethoden van degenen die betrokken zijn bij vreedzaam activisme, aldus Coleville in een interview met persbureau CNS.

Werken van barmhartigheid

De Catholic Worker Movement, zo legt Coleville uit, “is georganiseerd rond een paar dagelijkse basispraktijken van de werken van barmhartigheid: het geven van voedsel aan de armen, maar ook de inzet voor gerechtigheid voor de armen.”

In hun gemeenschapshuis is twee maal per week open deur voor maaltijden, men deelt er voedselpaketten uit, en er is een gemeenschappelijke moestuin. “En de laatste tijd zijn we druk met het opzetten van een tentenkamp voor mensen die dakloos zijn in New Haven.”

‘Ik was er ziek van’

Ook een andere oude vriend – Keith Giles, programmadirecteur van Peace Catalyst International in El Paso, Texas – neemt het op voor Martin Gugino. Giles werkte eerder met Gugino samen in opvanghuizen voor mishandelde vrouwen in California.

Toen Giles de video zag waarop zijn vriend – die aan kanker lijdt – door de politie tegen de grond wordt geslagen, “was ik er letterlijk ziek van”, zo vertelt hij.

Toonbeeld

Volgens Giles is Gugino een toonbeeld voor de christelijke vredesbeweging: hij behoort tot het type mensen dat Jezus Christus volgt in de dagelijkse praktijk, in gaarkeukens werkt om mensen die honger hebben te voeden, tijd doorbrengt met mensen die lijden, zich publiekelijk uitspreekt tegen onrecht, en ja, daarom soms ook deelneemt aan protesten.

Gugino is iemand met sterke overtuigingen, aldus Giles, maar zeker niet iemand die uit is op een gevecht. “Zijn optreden was altijd vreedzaam. Wel begreep Martin dat er altijd de mogelijkheid bestond dat hij door een rubberen politiekogel geraakt zou worden.”

Herstel zal tijd vergen

De betoger ligt nog altijd in het ziekenhuis na het incident. Wel heeft hij volgens Mark Coleville, die hem eerder deze week kort telefonisch sprak, inmiddels de intensive care verlaten.

“Hij had pijn en hij was moe”, vertelt Coleville. “Er is hem blijkbaar verteld dat hij volledig zal herstellen, maar dat zal enige tijd vergen.”

Tweet is ‘afleiding van de realiteit’

Coleville zegt liever geen woorden vuil te willen maken aan de tweets van president Trump of anderen die Gugino als een extremistische provocateur pogen neer te zetten.

“Trump, toon wat fatsoen, je bent de president van de Verenigde Staten”
- Andrew Cuomo, gouverneur van New York

“Martin is een van de zachtaardigste mensen die op aarde rondloopt, en deze wanhopige poging om hem ‘antifa’ te noemen is slechts een afleiding van de realiteit. Het is deprimerend dat zoveel mensen dit soort onzin echt kunnen geloven.”

Excuses geëist

Ook de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo riep Trump op om zich te verontschuldigen. Volgens Cuomo, die Gugino in het ziekenhuis gebeld heeft, is de tweet van de president “roekeloos, onverantwoord, gemeen en grof”.

“Als hij ooit een moment van fatsoen voelt, moet hij zich verontschuldigen voor die tweet”, aldus Cuomo tijdens een persconferentie. “Er is geen enkel bewijs voor de aantijging, en de man zelf ligt nog in het ziekenhuis. Toon wat fatsoen, toon wat menselijkheid, toon wat eerlijkheid. Jij bent de president van de Verenigde Staten.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.