<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

‘Ik was in shock’: Poolse kardinaal spreekt veertig jaar na dato over de moordaanslag op Johannes Paulus II

Catholic News Agency 13 mei 2021
image
Kardinaal Dsiwisz, de voormalige secretaris van paus Johannes Paulus II, bezocht vandaag de plek waar veertig jaar geleden een (mislukte) moordaanslag plaatsvond op de toenmalige paus. Foto: CNS photo - Paul Haring

Vandaag veertig jaar geleden werd paus Johannes Paulus II neergeschoten op het Sint-Pietersplein. Kardinaal Stanislaw Dziwisz – destijds de persoonlijke secretaris van de paus – was erbij en vertelt erover.

De Poolse paus viel in de armen van Stanislaw Dziwisz toen hij op 13 mei 1981 door vier kogels werd geraakt.

Paus bleef kalm

“Terwijl ik de inzakkende en zwaar bloedende Heilige Vader vasthield, was ik in shock; maar ik wist dat we in actie moesten komen om zijn leven te redden ”, herinnert kardinaal Dziwisz zich op de veertigste verjaardag van het incident.

“Johannes Paulus bleef, ondanks de pijn, kalm, hij vertrouwde zichzelf toe aan God en Maria, en al op weg naar het ziekenhuis, terwijl hij het bewustzijn verloor, zei hij tegen mij dat hij de moordenaar vergeeft.” Later zou hij de man die hem aanviel ook publiekelijk vergeven en hem in de gevangenis bezoeken.

Kogels in zijn onderbuik

De paus stond in een jeep en begroette een menigte van ongeveer 10.000 mensen toen Mehmet Ali Ağca hem van dichtbij neerschoot met een 9 mm Browning Hi-Power semi-automatisch pistool.

image
Paus Johannes Paulus II wordt opgevangen door zijn persoonlijke secretaris nadat hij door vier kogels geraakt is, op 13 mei 1981. Foto: CNS photo - L'Osservatore Romano

Hevig bloedend werd Johannes Paulus II met spoed naar het ziekenhuis gebracht met twee kogels in zijn onderbuik. De andere twee kogels raakten zijn linker wijsvinger en rechterarm.

Mensenrechten

Dziwisz, de persoonlijke secretaris van de paus, zei dat hij geloofde dat Johannes Paulus II het doelwit was vanwege zijn uitgesproken verdediging van de mensenrechten.

“De moordaanslag op Johannes Paulus II was het gevolg van zijn standvastige pleidooi voor het eerbiedigen van mensenrechten, vooral in de context van slavernij door totalitarisme”, zegt hij. “In die tijd was zo’n paus voor velen ongelegen.”

Totalitair geweld

Johannes Paulus II, geboren als Karol Wojtyła, overleefde de nazi-bezetting van Polen en was een sleutelfiguur in het verzet van de Kerk tegen het onderdrukkende communistische regime dat daarop volgde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Hij kwam zelf uit Polen, een land dat de wreedheden van het nazisme en communisme in de 20e eeuw heeft meegemaakt. Hij begreep heel goed het lijden veroorzaakt door het totalitaire geweld dat door de autoriteiten wordt gebruikt tegen individuele burgers en hele samenlevingen”, aldus de nu 82-jarige kardinaal.

“Daarom was hij standvastig in het eisen dat de rechten en waardigheid van ieder mens worden gerespecteerd. Hij betaalde er een hoge prijs voor, maar de moordaanslag onderbrak zijn missie niet.”

Fatima

De schietpartij vond plaats op 13 mei, de feestdag van Onze Lieve Vrouw van Fatima en de verjaardag van de eerste verschijning van de Heilige Maagd Maria aan de drie herderskinderen in Cova da Iria in Portugal in 1917.

Johannes Paulus II schreef later dat Onze Lieve Vrouw van Fatima zijn leven had gered. Volgens hem had “de ene hand de trekker overgehaald, terwijl een andere hand de kogel leidde”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op de eerste verjaardag van de moordaanslag maakte Johannes Paulus II een bedevaart naar het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima om Maria te bedanken voor het redden van zijn leven.

Herdenking

Poolse katholieken hebben vandaag de 40ste verjaardag van de aanval herdacht met een Mis in het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima in Polanica-Zdrój Sokołówka, in het zuidwesten van Polen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.