<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Kardinaal Becciu met negen anderen voor Vaticaanse rechter gedaagd

Catholic News Service 6 juli 2021
image
Kardinaal Angelo Becciu in 2020 Foto: CNS Photo - Guglielmo Mangiapane, Reuters

In een ongekende stap hebben de aanklagers van het Vaticaan tien mensen aangeklaagd op beschuldiging van verduistering en witwassen van geld, fraude, afpersing en ambtsmisbruik. Onder hen is ook kardinaal Angelo Becciu.

Het gaat om aanklachten tegen “kerkelijk en lekenpersoneel van het Staatssecretariaat en vooraanstaande figuren van de voormalige Autoriteit Financiële Informatie (AIF), evenals externe figuren die actief zijn in de internationale financiële wereld”, zei het Vaticaan op 3 juli.

Het proces begint 27 juli.

‘Een complot tegen mij’

In een verklaring die kort na de aankondiging door zijn advocaten werd vrijgegeven, verklaarde kardinaal Becciu – voormalig prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen – zijn “absolute onschuld” en zei hij slachtoffer tezijn “van een complot tegen mij”.

Becciu zei dat de beschuldigingen hem hebben blootgesteld aan “een ongeëvenaarde mediaschandpaal waartegen ik mezelf niet verdedigde, maar waaronder ik in stilte leed”.

In november spande hij echter een rechtszaak aan tegen het Italiaanse tijdschrift L’Espresso. Volgens Becciu leidde de berichtgeving van het blad ertoe dat hij zijn kans om paus te worden verspeelde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Alleen door dit grote onrecht als een geloofstest te beschouwen, kan ik de kracht vinden om deze strijd om de waarheid te strijden”, zei de kardinaal. “Eindelijk komt het moment van opheldering. De rechtbank zal de absolute onjuistheid van de beschuldigingen tegen mij kunnen vinden evenals de duistere complotten die ze blijkbaar hebben ondersteund en gevoed.”

Goedkeuring van de paus

In april scherpte de paus de wetgeving in het Vaticaan verder aan om met name corruptie tegen te gaan. In een van de wetten stond dat kardinalen en bisschoppen die beschuldigd worden van een misdaad berecht kunnen worden in een Vaticaanse rechtbank. Dat maakte, zoals later bleek, de weg vrrij voor de aanklacht tegen kardinaal Becciu.

De nieuwe wet vereist de goedkeuring van de paus voordat een kardinaal kan worden aangeklaagd, goedkeuring die Franciscus in dit geval gaf.

Miljoenen dollars schuld

De aanklachten vloeien voort uit een Vaticaans onderzoek naar hoe het Staatssecretariaat 168 miljoen euro gebruikte om een project voor vastgoedontwikkeling in de chique wijk Chelsea in Londen te financieren en miljoenen dollars aan schulden opliep.

Het uitgebreide onderzoek dat zich uitstrekte over verschillende landen “heeft een uitgebreid netwerk van relaties met financiële marktdeelnemers aan het licht gebracht die aanzienlijke verliezen hebben veroorzaakt voor het Vaticaan. Tevens zijn er middelen gebruikt die bestemd waren voor de persoonlijke liefdadigheidswerken van de Heilige Vader”, aldus de aanklacht.

Ontslag

Kardinaal Becciu werd in september gedwongen zijn ontslag aan de paus aan te bieden, nadat hij ervan werd beschuldigd naar schatting 100.000 euro aan Vaticaanse fondsen te hebben verduisterd. Hij zou dat geld hebben doorgestuurd naar Spes, een Caritas-organisatie op Sardinië die door zijn broer Tonino Becciu wordt geleid.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens Becciu was er niets mis met de aankoop van het Londense pand. Ook ontkent hij consequent dat de Sint-Pieterspenning (een pauselijk fonds dat wordt gebruikt voor liefdadigheid, maar ook ter ondersteuning van de werking van de Romeinse Curie en de Vaticaanse ambassades over de hele wereld) werd gebruikt om het onroerend goed in Londen te kopen

Andere aangeklaagden

De voormalige leiders van de AIF, René Brülhart en Tommaso di Ruzza, zullen zich ook voor de rechter moeten verantwoorden. Brülhart is beschuldigd van ambtsmisbruik, terwijl Di Ruzza is beschuldigd van verduistering, ambtsmisbruik en schending van het ambtsgeheim.

Ook twee makelaars die bij de aankoop van het vastgoed betrokken waren, zijn voor de rechter gedaagd: Gianluigi Torzi, die als tussenpersoon bij de ontwikkelingsovereenkomst fungeerde, en de in Londen gevestigde Italiaanse financier Raffaele Mincione. Hij was de eigenaar van het onroerend goed in Londen en wordt beschuldigd van verduistering, fraude, ambtsmisbruik en witwassen.

Corruptie en afpersing

Naast Becciu zijn er nog twee voormalig medewerkers van het Vaticaanse Staatssecretariaat aangeklaagd: mgr. Mauro Carlino, de voormalige secretaris wordt beschuldigd van afpersing en ambtsmisbruik. Fabrizio Tirabassi wordt beschuldigd van corruptie, afpersing, verduistering, fraude en ambtsmisbruik .

De meeste aanklachten zijn er ingediend tegen Enrico Crasso, een investeringsmanager die met het Vaticaan werkte. Hij wordt geconfronteerd met aanklachten als verduistering, afpersing, corruptie, afpersing, witwassen van geld, ambtsmisbruik en vervalsing van documenten.

Aankopen bij Prada

Cecilia Marogna, een Italiaanse politiek analist die naar verluidt was ingehuurd als adviseur door kardinaal Becciu, werd aangeklaagd op beschuldiging van verduistering van geld via een humanitaire organisatie die ze leidde in Slovenië.

Volgens verschillende documenten die anoniem naar het Italiaanse nieuwsprogramma La Iene zijn gestuurd, heeft het Vaticaanse Staatssecretariaat over een periode van vijf jaar naar schatting 500.000 euro naar Marogna gestuurd.

Hoewel de fondsen, die naar verluidt door kardinaal Becciu waren gestuurd, werden bestempeld als ‘vrijwillige bijdrage voor humanitaire missie’, werd het geld volgens La Iene gebruikt voor aankopen bij verschillende dure modeboetieks, waaronder Prada, Louis Vuitton en Moncler.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.