<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Kerkelijke organisaties: ‘Mensenrechten geschonden bij Trumps massadeportaties’

Eduardo Campos Lima - OSV News 27 februari 2025
image
Kinderen spelen in een opvangcentrum voor vluchtelingen in Ciudad Juarez, Mexico. Foto: OSV News - Jose Luis Gonzalez, Reuters

Latijns-Amerikaanse landen worstelen met de onverwachte komst van grote aantallen mensen die door de regering-Trump gedeporteerd zijn. Katholieke hulporganisaties in de regio melden structurele schendingen van grondrechten, en roepen hun regeringen op om weerstand te bieden aan de VS.

“Zorgwekkend”, zo noemen de Mexicaanse bisschoppen de massadeportaties die de regering-Trump in gang heeft gezet. In een recente verklaring zeiden ze dat “Mexicanen zich moeten verenigen om het land, onze identiteit, onze vrijheid, onze waarden, onze mensenrechten en grondwettelijke rechten, onze instellingen en onze veiligheid te verdedigen.”

Vliegtuigen vol vluchtelingen

Kerken en katholieke hulporganisaties in de regio zoeken intussen naarstig naar nieuwe strategieën om migranten te steunen, nu er vliegtuigen vol uitgezette illegalen aankomen in niet alleen Mexico, maar ook Panama en Costa Rica. Deskundigen spreken van een structureel gebrek aan respect voor fundamentele mensenrechten.

Roy Arias, coördinator bij de katholieke vluchtelingenorganisatie JRS in de grensstreek tussen Costa Rica en Panama, zag zelf hoe twee van deze vliegtuigen aankwamen, waaruit tientallen gedeporteerde immigranten kwamen, die teruggestuurd zullen worden naar hun herkomstlanden als China, Iran, Afghanistan, Turkije, Georgië en Azerbeidzjan.

Geboeid afgevoerd

Volgens Arias bestond zeker de helft van het totaal aantal passagiers uit kinderen en zwangere vrouwen. De handen van de passagiers waren vastgebonden en zij werden begeleid door Amerikaanse agenten.

image
Migranten staan in de rij om te worden uitgezet uit de VS bij de grens met Mexico. Foto: OSV News - Jose Luis Gonzalez, Reuters

Vervolgens werden deze groepen in bussen gezet om naar de zuidelijke grens 400 kilometer verderop te worden vervoerd. Daar blijven ze in voorlopige hechtenis in een door de Amerikaanse regering gerund detentiecentrum, waar de omstandigheden volgens waarnemers “ondermaats” zijn.

Rechten geschonden

“We maken ons zorgen over hun recht op internationale bescherming”, zo vertelt JRS-coördinator Arias. “We kunnen op geen enkele manier te weten komen of dat op dit moment wel of niet gegarandeerd wordt.”

Hij voegt eraan toe dat “waarschijnlijk van veel van deze mensen hun rechten geschonden zijn”. Voor christenen is het een plicht om voor deze mensen en hun rechten te vechten, zegt hij.

Christelijke bekeerling uit Iran

Onlangs gaf een Iraanse immigrante, die van de VS naar Panama gedeporteerd was, een interview aan het Franse nieuwsagentschap France 24, waarin ze een aantal mensenrechtenschendingen beschreef.

image
Een zwaar bewaakt hotel in Panama-Stad waar uitgezette illegalen worden vastgehouden. Foto: OSV News - Enea Lebrun, Reuters

Amerikaanse agenten namen de telefoons van de meeste gedeporteerden in beslag, zo vertelde zij. Ook werden ze opgesloten in een hotel in Panama-Stad. Niemand mocht het gebouw verlaten en ze mochten alleen met elkaar praten tijdens de maaltijden. Gewapende agenten hielden hen voortdurend in de gaten.

‘Diepe staat van onzekerheid’

De vrouw is bezorgd omdat zij en de andere 11 Iraniërs met wie zij gedeporteerd werd christelijke bekeerlingen zijn. Deportatie naar Iran is levensgevaarlijk, omdat in hun geboorteland afvalligheid van de islam als een misdaad wordt gezien.

https://www.kn.nl/buitenland/

“Voordat ik een maand geleden vanuit Mexico de grens overstak, had ik president Trump horen zeggen dat hij de uitzettingsmaatregelen zou verscherpen. Maar we dachten dat hij criminelen bedoelde, geen mensen die echt in gevaar zijn en niets verkeerd hebben gedaan”, zo vertelde de Iraanse aan France 24. “Sommige kerken in de VS hebben ons de hand gereikt om ons te steunen, maar tot nu toe is er niets veranderd. We zitten vast in een diepe staat van onzekerheid.”

Oproep aan overheden

“Deze situaties zijn zorgwekkend”, zegt ook Rafael Lara van Red Clamor in Panama, een Latijns-Amerikaans en Caribisch netwerk dat zich inzet voor vluchtelingen. “De regering-Trump veralgemeent de gevallen van de gedeporteerden en zegt dat deze mensen allemaal criminelen zijn.”

“Deze mensen mogen niet als criminelen worden behandeld”

Zijn organisatie roept overheden in de regio op om meer weerstand te bieden aan de Amerikaanse regering. “We zijn erg bezorgd over het feit dat de Panamese regering haar migratiebeleid in handen heeft gelegd van de Verenigde Staten. Dat is een flagrante aanval op onze soevereiniteit”, aldus Lara.

Land van migranten

Hij herinnert eraan dat Panama is gevormd door tot slaaf gemaakte mensen uit Afrika en door arbeiders die uit verschillende delen van de wereld kwamen om het Panama-kanaal te graven. Geen enkele immigrant zou in zo’n land geminacht mogen worden, zegt hij.

Hulpbisschop Daniel Blanco van San José, Costa Rica, staat aan het hoofd van OSMECA, een kerkelijke organisatie die ondersteuning biedt aan vluchtelingen. Hij vertelt dat medewerkers van zijn organisatie “moeilijkheden hebben ondervonden bij het bezoeken van sommige faciliteiten waar immigranten en gedeporteerden worden vastgehouden.”

Financiële crisis

Hij benadrukt dat de wet gerespecteerd moet worden en dat deze mensen niet als criminelen behandeld mogen worden. “Ze mogen niet geboeid en vastgeketend worden. Ze moeten het recht hebben om op elk moment asiel aan te vragen. Het lijkt erop dat dat recht niet wordt gerespecteerd”, aldus Blanco.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Ook maakt Blanco zich grote zorgen om de financiële crisis die is veroorzaakt doordat de regering-Trump rigoureus heeft bezuinigd op humanitaire hulpprogramma’s. “Zoals altijd rekenen we op de goddelijke voorzienigheid om ons te helpen”, verzucht de hulpbisschop.

Nog veel meer mensen verwacht

Behalve uitgezette illegalen, zien landen in Midden-Amerika ook grote stromen van vluchtelingen die zelf uit de VS wegvluchten en nu op weg zijn naar hun landen van herkomst. Ook dat vraagt om steun van humanitaire organisaties. Costa Rica en Panama verwachten dat in de nabije toekomst tot 10.000 immigranten hun grenzen zullen oversteken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.