<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

‘Wie ben ik dat ik dit mag doen?’ Wijdingen 2020

Selinde van Dijk-Kroesbergen 29 december 2020
image
Bisschop Hans van den Hende wijdt dominicaan Michael-Dominique Magielse tot priester. Foto: Ramon Mangold

Er werd noodgedwongen soms geschoven met data en vieringen vonden onder strenge voorzorgsmaatregelen plaats. Toch kon het coronavirus niet voorkomen dat er in het afgelopen jaar nieuwe priesters en diakens zijn gewijd voor de Nederlandse kerkprovincie.

In het afgelopen jaar werden tien nieuwe priesters gewijd voor de Nederlandse bisdommen. Enkele van hen ontvingen hun wijding in hun vaderland India; ze studeerden aan het seminarie Rolduc en zijn in het bisdom Roermond aan de slag gegaan. Opvallend was ook de wijding van Bert Glorie, de eerste blind geboren priester op Nederlandse bodem.

Ook werden in de Nederlandse kerkprovincie zeven mannen tot permanent diaken gewijd. Daarnaast werden negen transeunt diakens gewijd: voor hen is de diakenwijding de laatste stap richting de priesterwijding, die ze later ontvangen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bekroning

Hoewel de Konferentie Nederlandse Religieuzen desgevraagd nog geen exacte cijfers kon geven, waren er ook bij ordes en congregaties verschillende Nederlandse wijdelingen.

In Den Bosch wijdde bisschop Gerard de Korte franciscaan Jan ter Maat tot transeunt diaken, in Rotterdam wijdde bisschop Hans van den Hende dominicaan Michael-Dominique Magielse tot priester.

De 48-jarige Magielse, die jarenlang in de journalistiek werkte, blikte in gesprek met KN terug op zijn wijding. “Dit is een bekroning van alles waar ik deze jaren mee bezig ben geweest. Het was niet altijd gemakkelijk, maar ik wist met volle overtuiging: dit wil ik.”

‘De wijding was intens’

De wijding zelf ervoer hij als indrukwekkend, ondanks de coronabeperkingen die golden. “Normaal antwoordt de hele kerk op de vragen die tijdens de wijding worden gesteld. Nu, vanwege corona, zong aan de ene kant de cantor, en aan de andere kant zongen vier cantors hun antwoord. Dat was een mooi en intens samenspel van links naar rechts.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Je ligt daar heel kwetsbaar op de grond. Je voelt respect, kleinheid, eerbied, nederigheid. Ik vroeg me af: wie ben ik dat ik dit mag doen? Het was intens dat ik al die namen over me uitgestort kreeg.”

Andere wijdingen

Verder werden de Nederlanders Esko Kissboat en Nacho Vergara in Italië priester gewijd, Kissboat voor het Instituut van het Mensgeworden Woord, Vergara voor het Opus Dei. Vergara keert na afronding van zijn proefschrift en een stage naar Nederland terug.

Naast de priester- en diakenwijdingen was er dit jaar een dubbele maagdenwijding, eind november in de Bossche Sint-Janskathedraal.

Wijdelingen in de Vlaamse bisdommen

De gegevens over het aantal wijdelingen in de Vlaamse bisdommen worden komend voorjaar verzameld en bekend gemaakt.

Lees het interview ‘Droom, bid, wacht: er is altijd een weg’ – Hoe Bert Glorie toch nog priester werd in onze dubbeldikke kersteditie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.