<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Achterhoeks dorp herstelt Donatusprocessie in ere

KN Redactie 9 juni 2016
image
Standbeeld van Sint-Donatus in de Sint-Antonius van Padua-kerk in het Achterhoekse dorpje Vragender. (Screenshot: YouTube.com - Bas Lageschaar)

[MET FILMPJE] In het Achterhoekse Vragender wordt de oude traditie van de Donatusverering nieuw leven ingeblazen. Op 10 juli trekt, aansluitend aan de Mis van 11.00 uur, een Donatusprocessie door het dorpje.

Een werkgroep spant zich op allerlei manieren in om de verering van de heilige weer aan te wakkeren, meldt streekgids.nl.

Bescherming tegen onweer

De heilige Donatus van Münstereifel leefde in de tweede eeuw. Hij was een Romeins soldaat en stierf voor 180 na Christus de marteldood. Hij is een zogeheten catacombeheilige, over wie historisch gezien niets bekend is. St.-Donatus’ feestdag wordt op 30 juni gevierd. Hij wordt aangeroepen om bescherming tegen onweer en blikseminslag.

Donatus dondert deur

De werkgroep ziet Donatus ook als beschermheilige tegen moderne tegenslag als milieurampen en terreur. Hij wordt opnieuw onder de aandacht gebracht onder het motto ‘Donatus dondert deur’. Op de gelijknamige Facebookpagina vertellen inwoners van Vragender over het leven in hun boerendorp.

‘Verering Donatus ligt voor de hand in Vragender’

Het feit dat Vragender een boerendorp is, verklaart volgens de werkgroep ook de verering van Donatus die er van oudsher plaatsvond.

“Vragender is een agrarisch dorp dat leeft met en van de natuur/ het landschap. Dit vormt de economie van Vragender. Donatus is beschermheilige voor een goede oogst, het milieu. Een verering van Donatus ligt voor de hand in Vragender”, aldus de werkgroep op haar Facebookpagina.

Stripboek over Sint-Donatus

Er wordt op de zondag van de processie ook een tentoonstelling over Donatus gehouden met onder meer Donatusbeelden, foto’s en aandacht voor klimaat en natuur. Ook verschijnt er een stripboek over de heilige.

In 2010 waaide er tijdens een zomerse storm een deel van de toren van de Vragenderse St.-Antonius van Padua-kerk. Volgens de werkgroep zorgde Donatus ervoor “dat er geen slachtoffers vielen en er een nieuwe kerktoren kwam”.

Een van de filmpjes waarin inwoners van Vragender herinneringen ophalen aan de Donatusverering die er vroeger was:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.