<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Advocaat Asia Bibi: ‘Nederland, kom over de brug’

KN Redactie 8 november 2018
image
Saif-ul-Malook: 'Ik wil hier graag blijven.' (Foto: KN/Jan Peeters)

Als het de christelijke wereld menens is rond Asia Bibi, dan moeten ze mij een veilig en waardig bestaan aanbieden. Dat zei Bibi’s advocaat, Saif-ul-Malook, dinsdag tijdens een geïmproviseerde persconferentie in het Tweede Kamergebouw.

Kort voor de persconferentie was er koortsachtig overleg geweest tussen met name de fracties van ChristenUnie, SGP en CDA over de opvang van Malook. Die werd vorige week tegen zijn zin en halsoverkop door de Verenigde Naties uit zijn vaderland Pakistan weggevoerd. Sinds het Hooggerechtshof het doodvonnis tegen de katholieke Asia Bibi heeft vernietigd, loopt niet alleen zij, maar ook haar advocaat het risico te worden vermoord. Radicale moslims hebben gezworen het doodvonnis wegens vermeende belediging van de profeet Mohammed zelf uit te voeren.

Opperrechters bedreigd

Malook vestigt de aandacht op de opperrechters, die het toch maar hebben aangedurfd om de wet te volgen en zich niet door religieuze gevoelens te laten bepalen. Verschillende lagere rechters hebben dat niet aangedurfd. Nu lopen ook de opperrechters levensgevaar.

‘Uitreisverbod nonsens’

Tegelijkertijd nuanceert de advocaat, zelf een moslim, berichten dat zijn cliënte het land niet zou mogen verlaten. Klinkklare nonsens, aldus Malook. Als er al zoiets zou zijn afgesproken, dan is dat niet meer dan een vod papier. Iedereen heeft zich volgens hem aan de wet te houden en dus is Asia vrij te gaan.

Leger dreigde met ingrijpen

Hij geeft een andere lezing van de vermeende overwinning door de radicale moslimpartij TLP. Die zou die eis door de regering ingewilligd hebben gekregen in ruil voor beëindiging van de blokkades door opgezweepte moslims die het openbare leven in Pakistan grotendeels lamlegden. Volgens hem gaat het om een schijnvertoning om te verhullen dat het leger had laten weten ongekend hard te zullen optreden om de blokkades te breken.

‘Deze man is een held’

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU waren het er al over eens dat Asia Bibi desgewenst in ieder geval tijdelijk in Nederland zou moeten kunnen worden opgevangen. Maar sinds vrijdag moet ook haar advocaat ergens onderdak vinden. “Deze man is een held, een mensenrechtenverdediger”, aldus Europarlementariër Peter van Dalen (CU), die zich op Europees niveau inzet voor Bibi en Malook. Dat Malook in Nederland is komt door zijn intensieve contact met de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) die zich jarenlang zeer actief voor Asia Bibi heeft ingezet. Directeur Jan Dirk van Nifterik was eerder te gast in het huis van Malook. De HVC heeft voorlopig opvang geregeld voor de advocaat.

‘Anders ga ik terug’

Dus is er koortsachtig gewerkt om ook voor Malook iets te regelen. Die zegt zelf heel graag in Nederland te willen blijven, maar om zelf asiel aan te vragen gaat hem te ver. Als een van Pakistans topadvocaten heeft hij zich jarenlang voor Asia Bibi ingezet en werd voortdurend bedreigd. Nu hij plotsklaps alles heeft moeten achterlaten gaat het er bij hem niet in achteraan te moeten sluiten.
“Anders ga ik net zo lief terug om mij dood te laten schieten”, benadrukt hij verschillende keren, ogenschijnlijk nauwelijks bewogen.

Veilig en waardig bestaan

Hij vindt dat het christelijke Westen, dat voorop loopt als het om mensenrechten gaat, nu ook over de brug moet komen. Hij wil veiligheid en een waardig bestaan voor hem, zijn vrouw, die wiskunde doceert, en hun twaalfjarige dochter. Die zijn nog in Pakistan onder zware beveiliging. De gewone asielprocedure doorlopen zou een “schande” zijn, vindt hij.

Speciale regeling

Dat is ook niet nodig, verzekert Joël Voordewind (CU). Daar is een speciale regeling voor en dat is besproken met minister Blok van Buitenlandse Zaken. Inhoudelijk wilde Voordewind niet op het gesprek ingaan. Nederland ligt in Pakistan toch al gevoelig door de uiteindelijk afgeblazen cartoonwedstrijd die PVV-leider Geert Wilders had willen houden. (KN)