fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Afrikaanse zorgen over ‘ideologische kolonisatie’

KN Redactie 26 augustus 2016
image
Kinderen in een sloppenwijk van de Keniaanse hoofdstad Nairobi wachten op paus Franciscus, die hun land eind eind 2015 bezocht. Bij organisaties leven zorgen over pogingen Afrika westerse opvattingen over o.a. seksualiteit op te dringen. (Foto: AP)

Afrikaanse gezinsorganisaties en bisschoppen maken zich zorgen over pogingen om via onder meer onderwijs en met steun van westerse organisaties gezinnen aan te tasten en contraceptie en abortus te bevorderen.

Anna Kioke van de Afrikaanse Organisatie voor Gezinnen richtte haar pijlen op VN-organisaties, regionale en lokale overheden die in het kader van een UNESCO-verdrag zouden pleiten voor legalisering van abortus en het invoeren van programma’s voor ‘omvattend seksualiteitsonderwijs’, meldt canaafrica.org.

‘Ze promoten openlijk promiscuïteit’

“Deze programma’s gaan veel verder dan regulier seksonderwijs en zijn ontworpen om alle seksuele en gendernormen van de samenleving te veranderen. Ze promoten openlijk promiscuïteit, hoog-risico seksueel gedrag en seksueel genot voor zelfs erg jonge kinderen”, aldus Kioke.

Afrikaanse pro-gezinsorganisaties zijn een online petitie gestart waarin de presidenten van verschillende landen worden opgeroepen om zich terug te trekken uit bepaalde verdragen.

Gezinsconferentie Nairobi

Kioke deed haar uitspraken met het oog op de Afrikaanse Regionale Conferentie over Gezinnen, die eind september in de Keniaanse hoofdstad Nairobi plaatsvindt. Die wordt behalve door haar organisatie georganiseerd door onder meer de Keniaanse bisschoppenconferentie en het Wereldcongres van Gezinnen.

‘Cultuur van contraceptie’

In Nigeria hebben de bisschoppen van de kerkprovincie van Ibadan uitgehaald naar “beleid en praktijken die de heiligheid van het leven ondermijnen”, zo schrijven ze in een door canaafrica.org gepubliceerde verklaring.

Daarbij denken ze onder meer aan de “nodeloze doden” door bijvoorbeeld etnische conflicten en criminaliteit, maar ook aan “de recente beweging van de minister van Onderwijs (…) in samenwerking met enkele buitenlandse organisaties” om de Nigeriaanse regering zover te krijgen “de cultuur van contraceptie en erop volgend abortus onder ons volk” te doen toenemen.

‘Misleidend’ en ‘schadelijk voor morele waarden’

“Dit”, schrijven de bisschoppen, “wordt allemaal gedaan in naam van het aanbieden van betere gezondheidszorg aan moeders en het empoweren van onze vrouwen.” Ze zien dergelijke pogingen echter als “misleidend” voor het volk “en schadelijk voor morele waarden en wij vragen Nigerianen ze af te wijzen”.

“Onze jongeren en vrouwen vandaag hebben een stabiele energievoorziening, drinkbaar water, goede wegen met betere gezondheids- en onderwijsvoorzieningen en infrastructuur meer nodig dan dat zij contraceptie nodig hebben. Ons land moet dus dit onbarmhartige aanbod van tegen het leven gerichte stimuli onder het mom van buitenlandse hulp afwijzen om onze mooie cultuur niet te vernietigen.”

‘Ideologische kolonisatie’

De klacht van zowel Kioke als de bisschoppen is bepaald niet nieuw. Zo zei de voorzitter van de Nigeriaanse bisschoppenconferentie rond de gezinssynode van 2014 al dat men in Nigeria geen condooms, maar goede voorzieningen nodig heeft.

Paus Franciscus stelde het fenomeen van het opdringen van zaken en opvattingen onder het mom van ontwikkelingshulp aan de kaak als ‘ideologische kolonisatie’.