fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Albanië: 38 martelaren zalig verklaard

KN Redactie 7 november 2016
image
Pater Ernesto Troshani staat voorafgaand aan de zaligverklaringsmis de pers te woord. Hij werd onder het regime van Enver Hoxha vervolgd omwille van zijn geloof. (Foto: AP)

In de Albanese stad Shkodër zijn zaterdag 38 martelaren die stierven onder het Albanese communisme zalig verklaard.

De 38 gaven tussen 1945 en 1974 hun leven voor het geloof. Hoofdcelebrant van de zaligverklaringsmis was kardinaal Angelo Amato, prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaring.

‘Lichten die schijnen’

In zijn preek zie hij onder meer: “Terwijl de vervolgers oplossen zoals zovele zwarte schaduwen die voor altijd verloren zijn in de duisternis van de eeuwige vergetelheid, zijn martelaren richting gevende lichten die schijnen in de hemel van menselijkheid, het ware gezicht tonend van de goedheid van de mens, zijn diepe identiteit geschapen naar Gods beeld.”

Tot kardinaal benoemde priester

In de Mis concelebreerde Ernesto Troshani. De priester is een van de zeventien geestelijken van wie onlangs bekend werd dat ze tot kardinaal verheven zullen worden. Troshani werd omwille van zijn geloof vervolgd door het stalinistische regime van Enver Hoxha.

De pater franciscaan maakte indruk toen hij tijdens Franciscus’ bezoek aan Albanië, in september 2014, ten overstaan van de paus getuigde van wat hij had meegemaakt.

‘Trouw aan Christus en de Kerk’

Paus Franciscus noemde de 38 zaligverklaarde martelaren zondag “slachtoffers van de zware vervolging van het atheïstisch regime dat de afgelopen eeuw een lange tijd domineerde” in Albanië.

Bij het angelusgebed op het Sint-Pietersplein zei Franciscus verder: “Zij gaven er de voorkeur aan gevangenschap, marteling en uiteindelijk de dood te ondergaan om trouw te blijven aan Christus en de Kerk. Moge hun voorbeeld ons helpen kracht te vinden in de Heer die steun biedt in tijden van problemen, en houdingen van vriendelijkheid, vergeving en vrede aanwakkert.” (CC)