<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Amazonesynode

Celibaatsdiscussie barst los bij Amazonesynode

KN Redactie 10 oktober 2019
image
Emeritus-bisschop Erwin Krautler van Xingu (Brazilië), tijdens de persbriefing op woensdag. (CNS photo/Paul Haring)

Enkele prominente deelnemers van de Amazonesynode hebben kritisch gereageerd op de wijding van viri probati. Volgens bisschop Erwin Kräutler is er juist geen andere optie. 

Volgens bronnen van CNA hebben kardinaal Robert Sarah en kardinaal Peter Turkson zich tijdens de vergadersessies uitgesproken voor het behoud van het priesterlijke celibaat.

Sarah is prefect voor de Congregatie voor de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst, terwijl Turkson aan hoofd staat van het dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling. 

‘Bevorderen van roepingen’

Naar verluidt zou Turkson zijn voorkeur hebben uitgesproken voor het bevorderen van roepingen als oplossing voor het priestertekort, in plaats van het afschaffen van het celibaat. 

De kardinalen reageerden op het voorstel om rijpe gehuwde mannen (viri probati) tot priester te wijden in gebieden in de Amazone die kampen met een priestergebrek. De discussie is een van de onderwerpen die worden besproken tussen 6 en 27 oktober, tijdens synode over het Pan-Amazonegebied.

Steun voor gehuwde priesters

Een deelnemer van de synode meldde aan CNA dat een “betekenisvol aantal” bisschoppen steun heeft geuit voor gehuwde priesters. In een geval was er steun voor het wijden van vrouwen tot priester, een idee dat door paus Franciscus herhaaldelijk is afgewezen.

Volgens de bron zouden vijf andere bisschoppen uit Brazilië, Peru en Bolivia zich als voorstander hebben uitgesproken van het celibaat.

‘Viri probati enige optie’

Daags na het naar buiten komen van bovenstaande informatie, sprak oud-Amazonebisschop Erwin Kräutler zich tijdens een persbriefing uit voor gehuwde priester en de wijding van vrouwelijke diakens voor het Amazonegebied. 

“Ik zeg dit met grote eerlijkheid, er is geen andere optie”, zei de Oostenrijkse bisschop over de wijding van viri probati. 

“De inheemse bevolking begrijpt het celibaat niet”
- Oud-Amazonebisschop Erwin Kräutler

Vrouwelijke diakens

“De inheemse bevolking begrijpt het celibaat niet. Zij kunnen niet begrijpen dat een man niet getrouwd is en geen vrouw heeft die zorgt voor het huis. Dat geldt ten minste voor hen die heb ontmoet”, aldus Kräutler in de Vaticaanse perszaal op woensdag.

De bisschop maakte deel uit van het comité de verantwoordelijk was voor de totstandkoming van het omstreden werkdocument van de Amazonesynode. Hij toonde zich ook voorstander van de wijding van vrouwelijke diakens in de regio, een ander discussiepunt van de synode.

“Tweederde van deze gemeenschappen die priesterloos zijn, worden gecoördineerd en bestuurd door vrouwen. Wat doen we? We moeten hierover nadenken. We horen veel over het vergroten van de rol van vrouwen, wat betekent het? Wat gaan we ze vertellen? ‘Ja, je bent een persoon, je bent heel goed’, maar dan hebben we concrete oplossingen nodig”, zei Kräutler.

Paus over de kwestie

Tijdens een persconferentie in het vliegtuig na de pausreis aan Bulgarije en Noord-Macedonië in mei, ging paus Franciscus in op de kwestie. De paus gelaste in 2016 een onderzoek naar de geschiedenis en identiteit van diaconessen in de Kerk.

“Wat fundamenteel is, is dat er geen zekerheid was dat er (in de vroege Kerk, red) een wijding was met dezelfde vorm en hetzelfde doel als de wijding van mannen”, aldus Franciscus.

“Sommigen zeggen dat er twijfels zijn. Nu, laten we dan nog wat meer studeren. Ik heb daar geen probleem mee.”

Zie ook:

Werkdocument Amazonesynode stelt viri probati en dienstwerk voor vrouwen voor

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.